četvrtak, 20 septembar 2018 23:19

U Skoplju započeta Konferencija o omladinskim politikama i participaciji mladih

Konferencija na visokom nivou “Premošćavanje jaza između omladinske politike, učešća mladih i parlamentaraca u državama Zapadnog Balkana”, koju organizuju Evropska komisija i Evropski parlament, započeta je danas u Skoplju. Na konferenciji učestvuje delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu: Momčilo Martinović, Bogdan Fatić i Danijel Živković.

Konferenciju je otvorio predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi (Talat Xhaferi), nakon čega je uslijedila uvodna sesija “Premošćavanje jaza između mladih i politike”. Govornici su se osvrnuli na konferenciju koja je, na istu temu, održana u Evropskom parlamentu, u Briselu u novembru prošle godine i ukazali na značaj koordinisane i intenzivne regionalne saradnje u ovoj oblasti, koja će doprinijeti boljem artikulisanja omladinskih politika i većoj političkoj participaciji mladih. Imajući u vidu predstojeći referendum u Makedoniji, govornici su apelovali pogotovo na mlade ljude da se pozitivno izjasne na referendumu, uz ocjenu da takav izbor predstavlja izbor za budućnost.

Uslijedile su paralelne panel diskusije na teme: Učešće mladih u politici, Zapošljavanje mladih, preduzetništvo i odliv mozgova, Lažne vijesti i dezinformacije i Pomirenje i zaostavštine prošlosti.

Poslanik Momčilo Martinović govorio je kao panelista na temu “Učešće mladih u politici”, na kojoj je jedan od govornika bio i Fabio Masimo Kastaldo (Fabio Massimo Castaldo), potpredsjednik Evropskog parlamenta. Martinović se u svojoj diskusiji osvrnuo na iskustva i dobre prakse iz Crne Gore. Upoznao je učesnike panela sa kvalitetnim normativnim okvirom koji naša država ima u ovoj oblasti, Zakonom o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade i lokalnim strategijama za mlade sa planovima akcije. Ukazao je da omladina Zapadnog Balkana nerijetko pogrešno percipira politiku kao negativnu i pozvao na podizanje svijesti i afirmisanje politike kao pozitivne djelatnosti. Naglasio je da se u Crnoj Gori posljednjih godina bilježi veća zainteresovanost mladih za učešće u politici, o čemu jasno govori velika zastupljenost mladih na izbornim listama na parlamentarnom i lokalnom nivou. To potvrđuju i uporedni podaci o broju mladih poslanika u Skupštini Crne Gore nakon parlamentarnih izbora održanih 2012. i 2016. godine.  Poslanik Martinović je iznio mišljenje da je djecu, već od uzrasta osnovne škole, potrebno edukovati o demokratiji i političkim procesima i s tim u vezi naveo pozitivan primjer iz našeg Parlamenta, Demokratske radionice “Barbara Pramer”. Zaključio je da ovakvi programi dovode do boljeg razumijevanja politike od strane djece i omladine, što doprinosi i njihovoj većoj zainteresovanosti za političku participaciju.

Poslanici Danijel Živković i Bogdan Fatić uzeli su aktivno učešće tokom diskusija na teme “Zapošljavanje mladih, preduzetništvo i odliv mozgova” i “Pomirenje i zaostavštine prošlosti”.

Konferencija će biti nastavljena sjutra, kada se očekuje donošenje konkretnih zaključaka i usvajanje deklaracije.