utorak, 18 septembar 2018 16:08

Poslanik Mihailo Anđušić na međunarodnoj konferenciji Evropskog parlamenta ,,Rukovodstvo EU za demokratiju''

Brisel, 18. septembar 2018. godine

Poslanik Mihailo Anđušić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji ,,Rukovodstvo Evropske unije za demokratiju'', koju je povodom Međunarodnog dana demokratije organizovala Grupa za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Evropskog parlamenta u saradnji sa Evropskom komisijom i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

Konferenciju je otvorila visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, dok su se učesnicima, između ostalih, obratili i specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis, bivši potpredsjednik Evropskog parlamenta Edvard Mekmilan-Skot, poslanici Evropskog parlamenta, kao i međunarodni eksperti, kreatori politika EU i akademici.

Učesnici konferencije su posebnu pažnju posvetili razmatranju aktuelnih izazova za demokratiju, pri čemu je naročito ukazano na poteškoće sa kojima se danas suočavaju i demokratski izabrane vlasti u svojim naporima da održe demokratski kapacitet i,  opipljivo a ne samo deklarativno, primjenjuju principe i vrijednosti demokratije. U tom smislu, poslata je jasna poruka da su jačanje vladavine prava i snaženje institucija, prije svega parlamenta i nezavisnog pravosuđa, te obezbjeđivanje zaštite najosjetljivijim kategorijama društva, slobode medija i govora, kao i nesmetanog rada organizacija civilnog društva, preduslovi demokratije i demokratskih procesa.

U svjetlu promjenljive klime na geopolitičkoj sceni, rastućeg populizma i izolacionizma, posebno je istaknuta riješenost Evropske unije i njenih institucija da ljudska prava i jačanje demokratije, kako interno tako i van Unije, stave kao prioritet svog djelovanja na svim nivoima.

Učesnici skupa su na odvojenim panelima razgovarali o inovativnim praksama za unapređenje demokratije i modelima šireg uključivanja građana u političke procese, ulozi tehnologije i uticaju društvenih medija na demokratske procese, kao i snaženju demokratije putem ženskog liderstva i aktivnijeg angažmana.