utorak, 11 septembar 2018 21:41

Održan 13. Bledski strateški forum

Delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu: Andrija Nikolić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, prof. dr Miodrag Vuković, predsjednik Ustavnog odbora i poslanik Danijel Živković, učestvovala je na 13. Bledskom strateškom forumu, koji je održan 10. i 11. septembra 2018. godine.

Ovogodišnji forum, pod nazivom „Premošćavanje podjela“, okupio je više od 1.200 učesnika, a organizovano je 30 panel diskusija na kojima se govorilo o budućnosti Evropske unije, bezbjednosnim izazovima, održivom razvoju, klimatskim promjenama, kao i uticaju naučnog i tehonološkog napretka na savremeno društvo.

Bledski forum je otvoren obraćanjima dr Mira Cerara, premijera Republike Slovenije i Karla Erjaveca, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije. Na otvaranju foruma je istaknuto da se svijet posljednjih godina dramatično promjenio, te da je multikulturalizam ozbiljno doveden u pitanje, zbog čega treba ulagati zajedničke napore kako bi se premostile sve podjele i postigli stabilnost i održivi razvoj.

Panel posvećen temi „Zapadni Balkan – izgubljene godine ili nova nada?“ izazvao je posebno interesovanje učesnika. Na panelu je ukazano na potrebu rješavanja svih bilateralnih sporova u regionu, što je neophodno za postizanje i održavanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Posebno je pozdravljen dogovor koji su postigle Makedonija i Grčka, koji uskoro treba da bude potvrđen na referendumu. Zajednička ocjena panelista je bila da su države Zapadnog Balkana proteklih godina postigle značajne rezultate na svom evropskom putu, ali da bi reformski procesi trebalo da budu još brži i dinamičniji.

13. Bledski strateški forum završen je obraćanjem Andreja Logara, državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, koji je izrazio zadovoljstvo održanim diskusijama i najavio održavanje 14. Bledskog foruma za 2. i 3. septembar 2019. godine.