Print this page
ponedjeljak, 20 novembar 2017 19:19

Okrugli sto na visokom nivou o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana započet u Briselu

Crna Gora pohvaljena zbog napretka u sprovođenju reformske agende i sveukupnom procesu pregovora sa EU 

Okrugli sto na visokom nivou o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi, u organizaciji Evropskog parlamenta, započet je danas u Briselu. Na okruglom stolu učestvuje delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu: Adrijan Vuksanović, Miodrag Vuković, Branka Tanasijević i Predrag Sekulić.

Uvodno izlaganje na događaju je imao Eduard Kukan, predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan u okviru Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, koji je istakao važnost integracije cijelog Zapadnog Balkana kao jasnog interesa Evropske unije, i u tom pogledu pohvalio multilateralni pristup i regionalnu perspektivu koji su u osnovi organizacije ovog događaja. Prisutnima se obratila i Hajdi Hautala, potpredsjednica Evropskog parlamenta, koja je istakla ključnu ulogu parlamenata u procesu pristupanja, kao institucija koje treba da prate implementaciju evropskih propisa i sprovođenje reformi na terenu.

Zatim je uslijedila rasprava o implementaciji reformske agende u zemljama Zapadnog Balkana, u kojoj su učestvovali stalni izvjestioci i izvjestioci iz sjenke Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, predsjednici delegacija EP-a u zajedničkim parlamentarnim odborima sa zemljama Zapadnog Balkana i parlamentarci iz zemalja regiona.

U ime Skupštine Crne Gore, učesnicima su se obratili predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović i predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković. Vuksanović je kazao da je Crna Gora sa 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja lider u regionu, ali i istakao da će država nastaviti da sprovodi reformske procese nesmanjenim entuzijazmom. Dodao je da je Crna Gora spremna i da pruži svu neophodnu podršku zemljama susjedima u procesu približavanja EU. Sa druge strane, Vuković je istakao da je Crna Gora oduvijek bila posvećena regionalnoj saradnji, kao država koja nema nikakvih teritorijalnih i etničkih problema, kako u okviru svojih granica, tako i u odnosima sa susjedima. Dodao je i da su parlamentarne partije u Crnoj Gori sastavljene od predstavnika različitih vjera i nacija, što dodatno svjedoči o duhu multikulturalnosti i suživota crnogorskih građana.

Čarls Tanok, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, naglasio je da naša država i dalje donosi dobru evropsku priču, kroz sveukupni napredak u pregovorima, i još važnije, kroz ostvarene reforme u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tanok je izrazio svoju jasnu podršku principu „regate“ u procesu pregovora sa zemljama kandidatima, i naglasio da je siguran da će Crna Gora biti spremna za pristupanje EU i prije 2025. godine.

Zatim je uslijedila sesija na temu uloge parlamenata u jačanju civilnog sektora, kojom je moderirao Pjer Antonio Panceri, predsjednik Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta. U okviru ove teme, govornici su naglasili važnost suštinskog uključivanja organizacija civilnog društva u proces političkih i ekonomskih reformi, kao aktera koji mogu doprinijeti kvalitetnijem i bržem procesu pridruživanja zemalja regiona Uniji.

Okrugli sto će biti nastavljen sjutra, zajedničkim sastankom parlamentaraca zemalja Zapadnog Balkana sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Galerija fotografija