srijeda, 05 jul 2017 16:00

Završen 95. Rose-Roth seminar PS NATO

Član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvovao u radu seminara

Trećeg dana skupa, šestim panelom seminara kojim je moderirao specijalni izvjestilac Komiteta za nauku i tehnologiju, član UNIC-a, Osman Askin Bak iz Turske, realizovana je diskusija na temu: “Podrška napretku u regionu Crnog mora” a izlaganja su za ovu priliku imali: predstavnica OEBS-a, koordinatorka iz Evropske službe vanjskih poslova iz Odjeljenja za istočno partnerstvo, regionalnu saradnju i OEBS Dominika Krois; šef Odbora Instituta za ekonomska istraživanja i savjetodavnu politiku (IER) Igor Burakovsky i predstavnik Evropske klimatske fondacije Julian Popov.

Diskusija u ovom dijelu skupa, u najznačajnijem je bila posvećena pitanjima političke situacije u regionu Crnog mora, aktuelnim izazovima, načinima pružanja podrške crnomorskom regionu, učesnicima ovog procesa i očekivanim rezultatima u vezi sa tim.

Tokom sedme sesije posvećene “Političkoj i ekonomskoj situaciji u Moldaviji” uz moderaciju predsjedavajućeg Potkomitetom za tranziciju i razvoj Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Menno Knip-a iz Holandije, učesnicima seminara su se obratili predstavnik Svjetske banke, glavni državni ekonomista za Moldaviju Ruslan Piontkivsky, a potom saradnica sa programa za Rusiju i Evroaziju sa Akademije Robert Bosch, Cristina Gherasimov.

Uslijedila je diskusija koja je u najznačajnijem dijelu bila posvećena situaciji u Moldaviji sa posebnim osvrtom na pitanja političkog, ekonomskog i bezbjednosnog karaktera, proces evroatlantskih integracija i podrške javnog mnjenja u vezi sa tim, odnos sa državama Evropske unije te očekivanjima za budući period.

95. Rose-Roth seminar danas završava rad.

Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Parlamentom Ukrajine, uz podršku Vlade Švajcarske i NATO informaciono dokumentacionog centra u Ukrajini, organizovala je 95. Rose-Roth seminar na temu „Put ka stabilnoj i bezbjednoj Ukrajini i regionu Crnog mora“ u periodu od 3. do 5. jula.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO imao je za cilj - da obezbjedi forum na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, da realizuje diskusije o unutrašnjim i spoljnim izazovima sa kojima se suočava Ukrajina, bezbjednosti u regionu Crnog mora, mogućnostima bliže ekonomske saradnje na ovom području a tokom rasprava i da učini osvrt na situaciju u Moldaviji.

Skup je okupio približno 100 učesnika, parlamentaraca NATO zemalja članica i partnerskih država, kao i predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.