utorak, 04 jul 2017 09:45

Drugi dan 95. Rose-Roth seminara PS NATO

Obrad Mišo Stanišić, član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO učestvuje u radu 95. Rose Roth Seminara PS NATO na temu „Ka bezbjednoj i stabilnoj Ukrajini i regionu Crnog mora“, koji se održava u Kijevu - Ukrajina, od 3. do 5. jula 2017. godine.

Drugog dana 95. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO, tokom sesije na temu “Humanitarna i vojna situacija u Donbasu” kojom je moderirala predsjednica Komiteta za vanjske poslove i zamjenica kopredsjednika UNIC-a Hanna Hopko iz Ukrajine, učesnicima skupa su se obratili: ministar odbrane Ukrajine general pukovnik Stepan Poltorak; prva potpredsjednica Verkhovna Rada Ukrajine, predsjednički izaslanik za rješavanje sukoba u regijama Donjecka i Luganskog Iryna-e Gerashchenko i ambasador Njemačke u Ukrajini Ernst Reichel.

Tokom diskusije koja je uslijedila učesnicima panela su predstavljene humanitarna i vojna situacija u Donbasu sa posebnim osvrtom na aktuelnu političku situaciju na ovom području, izazove, posljedice i načine za njihovo preveniranje, ublažavanje i prevazilaženje. Poseban osvrt ovom prilikom je učinjen na primjenu međunarodnog prava na području Donbasa, rad Minsk grupe i ulogu Parlamenta Ukrajine Verkhovna Rada.

Trećom sesijom na temu: “Politička situacija i ljudska prava na Krimu”, moderirao je potpredsjednik Parlamentare skupštine NATO Metin Lutfi Baydar iz Turske, a učesnicima seminara su se obratili: predsjednik Pokreta krimskih Tatara Refat Chubarov a potom aktivistkinja iz oblasti ljudskih prava, predsjedavajuća Odborom Centra za građanske slobode Oleksandra Matviychuk, i viši naučni saradnik sa Kijevskog instituta za evroatlantsku saradnju Andreas Umland.

Na bazi izlaganja govornika u ovom dijelu 95. Rose Roth seminara učesnici su razvili diskusiju koja je u najznačajnijem bila posvećenu aktuelnoj političkoj situaciji na Krimu, pitanjima ljudskih prava u ovoj oblasti i perspektivama budućih dešavanja na ovom području.

Tokom četvrte sesije posvećene temi: “Ukrajinska reformska agenda i unutrašnji izazovi” kojoj je moderirala kopredsjedavajuća Ukrajina-NATO Interparlamentarnim savjetom (UNIC) Raynell Andreychuk, izlagalnja su imali: glavni savjetnik za ekonomska pitanja premijera Ukrajine, bivši zamjenik Premijera i ministar finansija Slovačke Ivan Miklos; šef Delegacije Evropske unije u Ukrajini Amabasador Hugues Mingarelli; zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za informatizaciju i komunikacije Parlamenta Ukrajine, poslanik Ihor Hryniv; predstavnik Nove Državne civilne platforme, bivši član Nacionalnog reformskog savjeta Valerii Pekar a potom član Ukrajinskog reformskog projekta, predstavnik Carnegie Zadužbine za međunarodni mir Balazs Jarabik.

U ovom dijelu skupa, na temelju prezentacija o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, učesnici 95. Rose Roth seminara su posebno iskazali interesovanje za reformski put Ukrajine, prioritetne aktivnosti u ovom procesu i izazove sa kojima se ova država na iznijetom planu suočava.

Uslijedila je peta sesija posvećena temi: “Ukrajina, NATO i izgradnja integriteta” kojom je moderirao pomoćnik Direktora Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Philipp Fluri, uz izlaganja: šefa predstavništva NATO u Ukrajini, direktora Odjeljenja za vezu sa NATO Alexander Vinnikov-a na temu: “Podrška NATO Ukrajini: Paket cjelovite pomoći i izgradnja integriteta”; potom zamjenika šefa Savjetodavne misije Evropske unije u Ukrajini Joelle Vachter-a o “Integritetu civilnog bezbjednosnog sektora” a potom članice Parlamenta Ukrajine, predsjedavajuće Potkomitetom za ravnopravnost polova i nediskriminaciju o: “Inicijativi za promociju parlamentarne etike: Kontekstu, principima, propisima” Iryna Suslova-e i predsjedavajuće Komitetom za etička pitanja i konflikt interesa senatora Senata Kanade Raynell Andreychuk.               

95. Rose-Roth seminar sjutra nastavlja rad.