ponedjeljak, 03 jul 2017 18:01

Prvi dan 95. Rose-Roth seminara PS NATO

Član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Seminara

Tema: „Ka bezbjednoj i stabilnoj Ukrajini i regionu Crnog mora“

Kijev - Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Parlamentom Ukrajine i uz podršku Vlade Švajcarske i NATO informaciono dokumentacionog Centra u Ukrajini, organizuje 95. Rose-Roth seminar na temu „Put ka stabilnoj i bezbjednoj Ukrajini i regionu Crnog mora“ u periodu 3 - 5. jul 2017. godine, u Kijevu, u Ukrajini.

Prvog dana Seminara učesnike skupa, u svojstvu moderatora i uvodničara, pozdravila je šefica Delegacije Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO i članica Interparlamentarnog Savjeta Ukrajina-NATO Iryna Friz, a uslijedila su obraćanja predsjednika Verkhovna Rada-e Andriy Parubiy-a, Predsjednika Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli-ja, otpravnika poslova Švajcarske u Ukrajini Christoph Späti-ja i potpredsjednice Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Ivanne Klympush-Tsyntsadze. Potom se učesnicim skupa prezentacijom obratio bivši zamjenik generalnog sekretara NATO ambasador Alexander Vershbow, predstavnik Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država.

Prvom sesijom, na temu: „Rusija, NATO i region Crnog mora“ moderirao je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli, a obraćanja su za ovu priliku imali: nezavisni analitičar za pitanja odbrane iz Moskve Pavel Felgenhauer; predstavnik Chatam House, saradnik na Programu za Rusiju i Evroaziju James Sherr kao i šef Odjeljenja za odbrambene sposobnosti iz NATO direkcije za odbrambenu politiku i sposobnosti, Andrew Budd.

U kontekstu teme, na temelju iznijetog u prezentacijama, učesnici 95. Rose-Roth seminara su diskutovali o pitanjima odnosa Rusije i NATO, regionu Crnog mora sa posebnim osvrtom na aktuelna politička zbivanja na ovom području, vanjskim i unutrašnjim prilikama, izazovima i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

U nastavku rada 95. Rose Roth seminara, u zgradi Parlamenta Ukrajine Verkhovna Rada-e, organizovan je svečani skup u čast 20. godišnjice potpisivanja Povelje NATO-Ukrajina, koju je uvodnim govorom otvorio predsjednik Verkhovna Rade Ukrajine Andrej Parubiy a učesnicima su se obratili: Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko; predstavnik Sjedišta NATO, asistent generalnog sekretara Odjeljenja za hitne bezbjednosne izazove ambasador Sorin Dumitru Ducaru; ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin; šef Misije Ukrajine u NATO-u 1997. godine Borys Tarasyuk; viši saradnik u Centru za transatlantske odnose Univerziteta Johns Hopkins, Ambasador SAD u NATO-u 1997. godine Robert Hunter; predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli; direktor Instituta za pitanja nacionalne bezbjednosti u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Volodymyr Horbulin, a završna riječ u ovom dijelu skupa je pripala šefici stalne Delegacije Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO Iryni Friz. U zaključnom dijelu, delegatima Parlamentarne skupštine NATO, obratio se predsjednik Verkhovna Rada-e Ukrajine Andriy Parubiy.

Ovaj seminar Parlamentarne skupštine NATO ima za cilj da obezbijedi forum na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, i realizuje diskusije o unutrašnjim i spoljnim izazovima sa kojima se suočava Ukrajina, bezbjednosti u regionu Crnog mora, mogućnostima bliže ekonomske saradnje na ovom području a tokom rasprava učini i osvrt na situaciju u Moldaviji.

Seminar je okupio približno 100 učesnika, parlamentaraca NATO zemalja članica i partnerskih država, kao i predstavnika vlada i međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Rose-Roth seminar sjutra nastavlja rad.