nedjelja, 28 maj 2017 16:18

Održani sastanci komiteta PS NATO, evropski parlamentarci podržali crnogorske kolege

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić, Genci Nimanbegu i Tarzan Milošević učestvuju u radu Proljećnog zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO

Drugi i treći dan godišnjeg zasijedanja PS NATO, 27. i 28. maj 2017. godine, bili su posvećeni radu u komitetima. Održani su sastanci Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta. Delegati su razmotrili Komentare generalnog sekretara NATO i predsjedavajućeg Sjeverno Atlantskim Savjetom na Političke preporuke koje je NATO PA usvojila u 2016. godini.

Prvi dio sesija navedenih radnih tijela obilježilo je razmatranje predloga zapisnika sa sjednica komiteta održanih tokom 62. Godišnjeg zasijedanja PS NATO u Istambulu u Turskoj, u periodu 18 - 21. novembra 2016. godine, dok je završni dio tretirao pitanja predstojećih aktivnosti.

Sesiju Komiteta za odbranu i bezbjednost pozdravnim riječima otvorio je predsjedavajući Raymond Knops iz Holandije, a uslijedile su panel diskusije ministra odbrane Gruzije Levan Izoria na temu „Odbrambeni prioriteti Gruzije suočeni sa bliskim i dugoročnim izazovima“ a potom načelnika Generalštaba Gruzije general majora Vladimera Chachibaia o „Oružanim snagama Gruzije danas“.

Potom, delegatima je predstavljen nacrt Generalnog Izvještaja, generalnog izvjestioca Joseph A. Day-a iz Kanade na temu „Balistička raketna obrana i NATO“ kao i nacrt Specijalnog Izvještaja, specijalnog izvjestioca Wolfgang Hellmich-a iz Njemačke na temu „Avganistan“, koji je, između ostalog, istakao da osvrt na avganistanski bezbjednosni sektor tokom 2016. godine pokazuje da aktuelna ravnoteža snaga na terenu i dalje predstavlja vid podrške Vladi u Kabulu, te da trajni mir predstavlja realizaciju ranije utvrđenog cilja. Navodi se i da avganistanske nacionalne odbrambene i bezbjednosne snage pružaju odbranu od prijetnji pobunjenika i terorističkih grupa u zemlji, te da sveukupno pojačavaju nadu da je krajnji cilj - mirni i prosperitetni Afganistan i dalje ostvariv. Na temelju nacrta Izvještaja i rasprave koja je uslijedila, učesnici sjednice su zajednički konstatovali da će međunarodne snage u predstojećem periodu po iznijetom pitanju odigrati ključnu ulogu i u cilju ostvarenja krajnjeg cilja pružiti podršku na više nivoa, stručnu, edukativnu i praktičnu.

Uslijedilo je obraćanje predavača na studijskom programu za Mir i Razvoj iz Odsjeka za politiku i javnu upravu sa Univerziteta u Limerick-u Myriam Benraad-a na temu „Islamska Država: Metamorfoze i posljedice za države članice NATO“.

Nastavak sjednice obilježilo je razmatranje nacrta Izvještaja Potkomiteta o budućim bezbjednosnim i odbrambenim sposobnostima izvjestiteljke Madeleine Moon iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je za ovu priliku predstavio Gilbert le Bris iz Francuske, na temu „Prostorni domen i saveznička odbrana“, kao i nacrta Izvještaja Potkomiteta o Transatlantskoj odbrambenoj i bezbjednosnoj saradnji izvjestioca Attila Mesterhazy-a iz Mađarske na temu: „Saradnja NATO-EU“, koju je za ovu priliku predstavila Angelien Eijsink iz Holandije.

Rad sastanka Komiteta za ekonomiju i bezbjednost pozdravnom rječju je otvorio predsjedavajući Faik Oztrak iz Turske a uslijedile su diskusije na temu: „Procjena ekonomske agende reformi Gruzije“, paneliste Kakha Gogolashvili-ja, Direktora za EU Studije Gruzijske Fondacije za strategijske međunarodne studije a potom „Potencijalne ekonomske posljedice klimatskih promjena i njihovo ublažavanje“, Marshall Burke-a, profesora saradnika iz Odjeljenja za naučni sistem Zemlje sa Stanford univerziteta, i saradnika u Centru za bezbjednost hrane i životnu sredinu.

Rad sjednice je nastavljen kroz diskusiju na temu: „Postavljanje Evropske odbrambene industrijske baze na snažnije postolje i posljedice za djeljenje tereta“, koju je predstavio Dick Zandee, viši istraživač iz Clingendael-a, sa holandskog Instituta za međunarodne odnose, i razmatranje nacrta Izvještaja Potkomiteta za tranziciju i razvoj izvjestioca Richard Benyon-a iz Ujedinjenog Kraljevstva kojeg je predstavio predsjedavajući Potkomitetom Menoo Knip iz Holandije, na temu „Procjena ekonomske tranzicije na Zapadnom Balkanu“, u kojem se, između ostalog navodi, da Zapadni Balkan i dalje predstavlja područje od posebne važnosti za NATO, čije se prvo vojno angažovanje na ovom području vezuje za rane faze rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine a potom tokom sukoba na Kosovu. U iznijetom kontekstu uočeni su trajni napori vlada regiona na konsolidaciji krhkih demokratija i izgradnji tržišnih odnosa sposobnih za rezultate na evropskom i globalnom planu. Tokom rasprave o dokumentu učesnici sjednice su konstatovali da su i Evropska unija i NATO kao i niz drugih međunarodnih aktera, u proteklom periodu, odigrali značajnu ulogu u pružanju podrške miru i stabilnosti na području Zapadnog Balkana, uključujući podršku na planu postkonfliktnog razvoja i ekonomske tranzicije.

Uslijedila su razmatranja nacrta Izvještaja Potkomiteta o transatlantskim ekonomskim odnosima izvjestiteljke za ovu priliku Lilja Alfredsdottir sa Islanda o „Procjenama i ublažavanju posljedica klimatskih promjena“ a potom Generalnog Izvještaja, generalne izvjestiteljke Jean-Marie Bockel iz Francuske na temu „Položaj NATO savezničke odbrambene industrijske baze“.

U okviru sjednice Komiteta za nauku i tehnologiju, pozdravnom rječju delegatima se obratio predsjedvajući Philippe Vitel iz Francuske a uslijedila je panel diskusija koju je izlaganjem predstavio viši istraživač iz Clingendael holandskog Instituta za međunarodne odnose Dick Zandee, na temu: „Budućnost istraživanja u oblasti odbrane u Evropi i Napredak i implikacije za djeljenje tereta“. Potom, delegati su razmotrili nacrte Generalnog izvještaja, generalnog izvjestioca Thomasa Marinoa iz Sjedinjenih Američkih Država na temu: „Održavanje NATO tehnološke ivice: strateško prilagođavanje, odbrambeno istraživanje i razvoj“, i direktora Strateškog istraživačkog centra Irakli Menagharishvilija na temu: „Ruska vojna modernizacija i Crnomorski region“.

Nastavak rada sjednice obilježilo je razmatranje nacrta Izvještaja Potkomiteta za tehnološke trendove i bezbjednost na temu: „Internet stvari: Obećanja i napadi razorne tehnologije“ izvjestioca Mateja Tonina iz Slovenije koji konstatuje da je broj internetskih uređaja danas dvostruko veći od ukupnog broja svjetskog stanovništva, koji iznosi 7,4 milijardi ljudi te da umreženi "pametni" uređaji i tehnologija, poznatiji kao „internet stvari“, predstavljaju veliki zalog ali i složen bezbjednosni izazov. Tokom rasprave na sjednici, uz konstataciju da se ovaj nacrt izvještaja temelji na Specijalnom izvještaju Komiteta za nauku i tehnologiju iz 2014. godine na temu „Cyber prostor i evroatlantska bezbjednost“, delegati su raspravljali o osnovama internetskog tima, aktuelnim izazovima i naporima evropskih i NATO aktera za pitanja oružanih snaga u ovom kontekstu i dr. Na temelju dokumenta i rasprave koja je uslijedila, članovi Komiteta su raspravljali i o preliminarnim zaključcima kreatora predmetne politike i naglasili da zemlje članice NATO-a i Savez u cjelini, imajući u vidu tehnološki rast i komercijalizaciju navedenih uređaja, trebaju kontinuirano preduzimati aktivnosti za održavanje nivoa spremnosti za prilagođavanje procesu integracija novih tehnologija i pružanje odgovora na iznijeto pitanje, na najvišem nivou.

Uslijedila je panel diskusija na temu „Uticaj klimatskih promjena na bezbjednost vode i hrane“ koju je uvodnim izlaganjem u diskusiju uveo Marshall Burke, profesor asistent iz Odjeljenja za Naučni sistem Zemlje sa Stanford Univerziteta i saradnik iz Centra za bezbjednost hrane i životnu sredinu a završni dio sjednice ovog komiteta obilježilo je razmatranje nacrta Specijalnog izvještaja na temu „Bezbjednost hrane i vode na Bliskom Istoku i na Sjeveru Afrike“, Specijalnog izvjestioca Osman Askin Bak-a iz Turske.

Tokom sastanka Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti kojom je predsjedavao Vitalino Canas iz Portugala delegatima se obratio ministar za pomirenje i građansku jednakost Ketevan Tsikhelashvili prezentacijom na temu “Strategija Gruzije u pogledu okupiranih teritorija” a potom šef Posmatračke Misije Evropske unije u Gruziji ambasador Kestutis Jankauskas o “Aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na terenu”. Uslijedila je panel diskusija učesnika koju je uvodnom rječju otvorila predstavnica Advokatske Asocijacije Mladih Gruzije Ana Natsvlishvili na temu “Konsolidacija gruzijske demokratije i vladavina prava” a potom razmatranje Specijalnog izvještaja, specijalne izvjestiteljke Ulla Schmidt iz Njemačke na temu: “Podizanje nivoa stabilnosti u regionu Crnog mora”.

Nastavak sjednice ovog komiteta obilježila su razmatranja nacrta Generalnog izvještaja, generalne izvjestiteljke Joëlle Garriaud Maylam iz Francuske o “Ratu u Siriji i Iraku: Humanitarnim aspektima”, i izveštaja Potkomiteta o demokratskom upravljanju izvjestiteljke Jane Cordy iz Kanade a temu “Društvena medijska revolucija: Političke i bezbjednosne implikacije” koji je konstatovao da eksplozija društvenih medija kao svaki veliki tehnološki izum, obezbjeđuje brojne izazove i mogućnosti smanjenja troškova komunikacije i veoma efikasno prenose informacije na svim nivoima, poput Twitter-a i Facebook-a, ali neprijateljskim akterima obezjeđuju i sprovođenje sopstvenih planova i programa. Na temelju dostavljenog dokumenta i rasprave koja je uslijedila delegati su konstatovali da predmetni izvještaj ima za cilj podizanje svijesti iz predmetne oblasti te pokretanje rasprave u okviru Parlamentarne skupštine NATO s tim u vezi, u cilju razmjene mišljenja i najboljih praski i iznalaženja djelotvornih rješenja za borbu protiv zloupotrebe društvenih medija posebno imajući u vidu nivo društvene opasnosti koju ove pojave sa sobom nose.

Potom se učesnicima sjednice prezentacijom obratio predstavnik Kraljevskog Koledža za odbranu Danske, Specijalni konsultant Thomas Elkjer Nissen na temu “Oružje u društvenim medijima”.

Tokom sastanka Političkog komiteta kojom je predsjedavao Ojars Eriks Kalnins iz Litvanije učesnicima se izlaganjem na temu “Vanjski i bezbjednosni prioriteti Gruzije” obratio ministar vanjskih poslova Gruzije Mikheil Janelidze a uslijedila je diskusija o nacrtu Generalnog izvještaja, generalne izvjestiteljke Rasa Jukneviciene iz Litvanije na temu “Rusija: od partnera do konkurenta”.

Nastavak rada sjednice obilježila je prezentacija predstavnika Odjeljenja za međunarodnu bezbjednost Njemačkog Instituta za međunarodne i bezbjednosne studije, Višeg saradnika Markus Kaim-a na temu: “Uloga NATO partnerstava u promjeni bezbjednosnog ambijenta”, a potom razmatranje nacrta Izvještaja Potkomiteta o NATO partnerstvima, izvjestioca Julio Miranda Calha-e iz Portugala na temu “Rješavanje izazova s juga” koji je istakao da nasilni sukobi i nestabilnost, posebno u Siriji i Iraku, i dalje destabilizuju region Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. S tim u vezi, delegati su istakli da nasilje u ovom području i dalje predstavlja opasnost i kontinuiranu prijetnju za sveukupni poredak, stvara humanitarne krize, političku napetost i bezbjednosne rizike te da nestabilnost i sve veće transnacionalne prijetnje širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike imaju veoma negativne posljedice na globalnom nivou.

Završni dio rada sjednice Političkog komiteta obilježili su prezentacija na temu “Transatlantski odnosi u tranziciji” profesora na predmetu Međunarodni odnosi na Kadir Has Univerzitetu u Istanbulu, Turska Soli Özel a potom razmatranje nacrta Izvještaja Potkomiteta o transatlantskim odnosima izvjestioca Gerald E. Connolly iz Sjedinjenih Američkih Država na temu: “NATO i bezbjednost na Arktiku”.

Na marginama Proljećnog zasijedanja NATO PA u 2017. godini, 28. maja 2017. godine, stalna Delegacija Skupštine Crne Gore, na zahtjev, sastala se sa delegacijom Evropskog Parlamenta u sastavu Zdzislaw Krasnodebski iz partije Evropskih konzevativaca i reformista iz Poljske, Jozo Radoš predstavnik Liberala iz Hrvatske, i Jonas Fernández iz partije Socijalista iz Španije, tokom kog su razmjenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, procesu evroatlantskih integracija i članstvu Crne Gore u NATO, iskazana podrška evropskih parlamentaraca crnogorskim kolegama za učinjeno na ovom planu i interesovanje za aktivnosti planirane za predstojeći period.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO sjutra nastavlja rad kada će biti održana Plenarna sesija.