ponedjeljak, 14 oktobar 2019 15:30

Završni dan 65. godišnjeg zasijedanja PS NATO-a

Tokom plenarne sjednice PS NATO-a članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore učestvovali u glasanju o predlozima rezolucija i drugih akata koji su bili na dnevnom redu sesije

Četvrtog dana 65. godišnjeg zasijedanja održana je plenarna sjednica tokom koje su se učesnicima obratili: predsjednica Parlamentarne skupštine Madeleine Moon; Ben Wallace, državni sekretar za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva; Pedro Roque, potpredsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana, i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a i predsjedavajući Sjevernoatlantskog savjeta.

Potom je učesnicima sjednice predstavljen izvještaj blagajnika NATO-a Marc Angel-a u u vezi sa tim uslijedilo je izjašnjenje delegata o Predlogu budžeta za 2020. godinu, kao i izmjenama i dopunama Poslovnika o radu PS NATO-a.

Delegati PS NATO-a su se potom izjasnili o predlozima rezolucija 65. godišnjeg zasijedanja.

Ovo zasijedanje je okupilo predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Ovim skupom se, počev od osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama i pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera. Time, godišnje sjednice PS NATO-a predstavljaju najviše domete aktivnosti ove organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovednih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte, uspostavljajući dijalog o aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

Na zasijedanju u Londonu okupilo se više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrača, a zasijedanje je okupilo i goste iz zemlje domaćina i inostranstva.

Tokom zasijedanja diskusije su u najznačajnijem dijelu bile fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i drugih bliskih pitanja, a usvojeni su i predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja u Bratislavi, te formulisane političke preporuke u vezi sa tim.

Članovi Stalne delegacije Skupštine PS NATO-a Branimir Gvozdenović, šef delegacije i članovi Genci Nimanbegu i Branko Čavor učestvovali sun a ovom zasijedanju.

Današnjom plenarnom sesijom, završava se rad 65. godišnjeg zasijedanja PS NATO-a.