petak, 11 oktobar 2019 17:32

65. godišnje zasijedanje PS NATO - prvi dan

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuje u radu 65. godišnjeg zasijedanja, koje se održava u periodu od 11. do 15. oktobra 2019. godine u Londonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prvi dan 65. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a otpočeo je sastankom sekretara delegacija tokom kojeg su, u cilju uspješne organizacije skupa, učesnicima pružene detaljne informacije organizaciono-tehničkog karaktera, data uputstva za uspješnu realizaciju Godišnjeg zasijedanja PS NATO-a i predstavljene planirane aktivnosti komiteta u predstojećem periodu.

Ovom prilikom, pažnja učesnika je bila usmjerena i na informisanje o preduzetim aktivnostima na pripremi proljećnjeg i godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2020. godini, te sastanka Stalnog komiteta planiranog za mart naredne godine.

Uslijedio je Koordinacioni sastanak NATO PS, kojem su prisustvovali članovi biroa, predsjedavajući komiteta i podkomiteta i izvjestioci, a potom sastanak Radne grupe za obrazovanje i komunikaciju o NATO-u, tokom kojeg su predstavljene aktivnosti i rezultati koji su obilježili rad Radne grupe u proteklom periodu i predstavljen tekst izvještaja na temu: “Obrazovanje i komunikacija o NATO-u”. Na sastanku je diskutovano i o predstojećim koracima delegata PS NATO-a o pitanjima obrazovanja i komunikacije o Sjevernoatlantskoj alijansi.

Ovim zasijedanjem, PS NATO počev od osnivanja, obezbjeđuje značajan forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama te pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera.

Imajući u vidu naprijed iznijeto, godišnje sjednice PS NATO-a predstavljaju najviše domete aktivnosti ove organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovednih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte i uspostavljaju dijaloge po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

Zasijedanje koje je u toku okuplja više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, te goste iz Ujedinjenog Kraljevstva i inostranstva.

Tokom zasijedanja diskusije će u najznačajnijem dijelu biti fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti, kao i pitanja koja se tiču te oblasti. Takođe, biće usvojeni i predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnjeg zasijedanja, održanog u maju tekuće godine u Bratislavi i formulisane političke preporuke u vezi sa timi.

Zasijedanje PS NATO-a se nastavlja sjutra.