četvrtak, 25 april 2019 18:05

Prvi dan Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Genci Nimanbegu učestvuje u radu 100. Rose Roth seminara.

Prvog dana seminara, u dijelu otvaranja skupa, pod moderacijom Dejvida Hobsa, generalnog sekretara Parlamentarne skupštine NATO-a, učesnike su uvodnim riječima pozdravili: Alejandro Alvargonzales, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku, predstavnik NATO-a,  a potom Medlin Mun, predsjednica PS NAT-aO, i Nadine Olivieri Lozano, šefica Odjeljenja za bezbjednosnu politiku Saveznog ministarstva za vanjske poslove Švajcarske.

U čast osnivača i idejnih tvoraca programa, Čarlija Rouza učesnicima skupa obratio se Ripli Rand, partner i predstavnik Womble Bond Dickinson iz Sjedinjenih Američkih Država, a potom Jan Brezinski, viši saradnik iz Atlantskog savjeta, u čast Vilijema Rota.

Prvom sesijom na temu „Razvojni put NATO politike partnerstva i proširenja“ pod istom moderacijom, učesnicima skupa su se izlaganjem po temi obratili Robert Hanter, raniji ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Jan Petersen, raniji ministar vanjskih poslova Norveške, a potom Vitold Vaščikovski, raniji ministar vanjskih poslova Poljske.

Uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za pitanja i odgovore učesnika sjednice, u najznačajnijem posvećeno politici partnerstva alijanse, njegovom istorijatu, rezultatima ostvarenim u proteklom periodu te planovima za predstojeći period. Ovom prilikom, naglašen je značaj zajedničkog i združenog djelovanja članica NATO saveza u iznijetom kontekstu, kontinuirane izgradnje kapaciteta u cilju dostizanja postavljenih ciljeva i pružanja snažne podrške sistemu koletivne bezbjednosti. Diskusija učesnika, bila je posvećena i pitanju politike proširenja alijanse, tekovina ovog procesa posebno uvažavajući značaj dostizanja uslova za punopravno članstvo i napore koje države aspiranati ulažu, a time i pružanja doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti.

U nastavku rada jubilarnog 100. Rose-Roth seminara posvećenog NATO Rose-Roth programu i parlamentarnoj dimenziji NATO proširenja, kojim je moderirao Simon Lun, raniji generalni sekretar Paralmentarne skupštine NATO-a,  izlaganja su imali: Jan Brezinskii, viši saradnik - predstavnik Atlantskog savjeta, a potom Karsten Voigt, raniji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i član predsjedništva Njemačkog savjeta za vanjsku politiku i Rasa Jukneviciene, ranija ministarka odbrane Litvanije i ranija predsjednica Paralmentarne skupštine NATO-a.

Uslijedila je diskusija u najznačajnijem posvećena istorijatu Rose-Roth programa i njegovom razvojnom putu, te temama koji su bile u fokusu dijaloga i razmjene mišljenja delegata Parlamentarne skupštine NATO-a, a učinjen je i ostvrt na ostvarene rezultate te planove i očekivanja za predstojeći period. Pažnja učesnika seminara, u ovom dijelu diskusije, išla je i pravcu NATO politike otvorenih vrata te parlamentarne dimenzije iznijetog pitanja.

U okviru treće sesije seminara pod nazivom „Nedovršeni posao NATO politike otvorenih vrata“, koju je vodio Ojars Eriks Kalnins, šef stalne Delegacije Letonije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, učesnicima sjednice su se izlaganjima po temi, obratili: Alejandro Alvargonzalez, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NAT-O, Boris Tarasjuk, bivši ministar vanjskih poslova Ukrajine, a potom Giorgi Baramidze, član Političkog savjeta Ujedinjenog nacionalnog pokreta, bivši potpredsjednik Vlade Gruzije i bivši šef gruzijske Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, kao i Asim Sarajlić, član Delegacije Bosne i Hercegovine u PS NATO.

Dijalog učesnika u ovom dijelu sjednice išao je u pravcu NATO politike otvorenih vrata, razvojnog puta i rezultata ostvarenih u vezi sa tim, uz osvrt na očekivanja alijanse i država aspiranata. Na temelju rasprave koja je uslijedila učesnici sesije su, uvažavajući važnost iznijetog pitanja, zajednički konstatovali važnost dostizanja nivoa spremnosti i ispunjenja uslova za punopravno članstvo zemalja aspiranata, kontinuirane saradnje i obezbjeđenja visokog nivoa bezbjednosti, kao krajnjeg cilja i zajedničkog dobra.

Završnicu prvog dana jubilarnog 100. Rose Roth Seminara Paralmentarne skupštine NATO-a obilježila je tema „Partnerstva NATO za državama neaspirantima“, uz moderaciju Denisa Samuta, direktora LINKS-a (dijalog, analiza, istraživanje), kojom prilikom su se učesnicima obratili Džejms Mekej, šef Kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Odjeljenju za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO-a, i Žan Mišel Bušron, bivši potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

Seminar sjutra nastavlja rad.