utorak, 11 decembar 2018 07:04

Osamnaesti godišnji Transatlantski forum - prvi dan

Skupštinu Crne Gore predstavlja zamjenik šefa stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić

Osamnaesti godišnji Transatlantski forum Parlamentarne skupštine NATO-a realizuje se u saradnji Parlamentarne skupštine NATO-a, Atlantskog savjeta SAD-a i Instituta za strateške studije Nacionalnog univerziteta odbrane, u periodu od 10. do 12. decembra 2018. godine, u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvog dana Transatlantskog foruma, učesnike skupa su  pozdravili: viceadmiral Frederick J. Roegge, predsjednik Univerziteta za nacionalnu odbranu; Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta i Madeline Moon, predsjednica PS NATO-a.

Uslijedila je prva sesija pod moderacijom predsjednice PS NATO-a, a prisutnima se obratio i Michael J. Murphy, zamjenik pomoćnika Državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Sjedinjenih Američkih Država, koji je u uvodnoj riječi istakao čast i zadovoljstvo na učešću u radu skupa i učesnicima poželio uspješan rad.         

Drugu sesiju koju je vodio Franklin van Kappen iz Holandije, potpredsjednik PS NATO-a, bila je posvećena temi: „Suočavanje sa izazovom u Avganistanu i na jugu Azije“, a učesnicima foruma su se ovom prilikom obratili: Annie Pforzheimer, vršiteljica dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za južnu i srednju Aziju, predstavnica Američkog Stejt departmenta, izlaganjem o: „Avganistanu u regionalnom kontekstu: administrativni osvrt“, i Johnny Walsh, viši stručnjak za Avganistan, predstavnik Američkog instituta za mir, koji je govorio o: „Izgradnji mira u Avganistanu“.

Tokom diskusije koja je uslijedila delegati PS NATO-a su razvili dijalog na temelju spektra pitanja koja tretiraju perspektivu Vašingtona, u kontekstu situacije u južnom dijelu Azije, sa posebnim osvrtom na aktuelne izazove i načine za njihovo preveniranje ili prevazilaženje nastalih posljedica. Poseban osvrt, ovom prilikom,  dat je na situaciju u Avganistanu, aktuelne izazove i načine za njihovo rješavanje.

Trećom sesijom posvećenoj novim i starim izazovima na Bliskom Istoku, moderirao je Osman Askin Bak iz Turske, potpredsjednik PS NATO-a, a izlaganje su za ovu priliku imali Yasmine Farouk, gostujući predavač na programu Bliski istok, predstavnica Carnegie fondacije za međunarodni mir, o „Aferi Khashoggi, ratu u Jemenu i budućnosti američko-saudijskih odnosa“, i profesor Bruce Hoffman, direktor Centra za bezbjednosne studije (CSS) i istomenog programa (SSP), predstavnik Škole vanjskih službi sa Univerziteta "Georgetown", na temu: „Šta smo naučili iz globalne borbe protiv ISIS-a?“.

Osamnaesti godišnji Transatlantski forum PS NATO-a okuplja parlamentarce - članove stalnih delegacija država članica NATO-a, kao i pridruženih članica iz država Evropske unije Austrije, Finske i Švedske.

Forum se održava na godišnjem novou u Vašingtonu, u saradnji sa Univerzitetom za nacionalnu odbranu i Atlantskim savjetom Sjedinjenih Američkih Država.

Ovom prilikom, Skupštinu Crne Gore predstavlja zamjenik šefa stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić.

Forum danas nastavlja sa radom.