petak, 05 oktobar 2018 17:37

Učešće Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u aktivnostima Misije PS NATO - prvi dan

Nadgledanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, od 4. do 8. oktobra 2018. godine 

Rad Misije Parlamentarne skupštine NATO-a za nadgledanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini započeo je uvodnim panelom, koji je uz pozdravnu riječ upućenu učesnicima i prisutnima otvorio Makis Voridis, specijalni koordinator i vođa privremene Posmatračke misije OEBS-a, a potom su se učesnicima sastanka obratile Dame Cheril Gillan, šefica Delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Pia Kauma, šefica Delegacije PS OEBS-a i Rasa Jukneviciene, predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a i šefica Delegacije, kao i Frank Engel, šef Delegacije Evropskog parlamenta.

Uslijedilo je pozdravno obraćanje učesnicima skupa ambasadora Bruce Bertona, šefa Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, zatim Drahoslava Stefaneka, šefa Kancelarije Savjeta Evrope u BiH i ispred Kancelarije Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu  Alesa Baluta, šefa Odjeljenja za politiku i ekonomiju.

Uslijedio je sastanak sa predstavnikom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suadom Arnautovićem, koji je prisutnima, tokom svog izlaganja, predstavio nadležnosti i djelokrug aktivnosti ovog radnog tijela, rezultate ostvarene u proteklom periodu, radnje preduzete povodom aktelnog izbornog procesa, probleme sa kojima se Centralna izborna komisija suočava u svom radu i druga pitanja po iznijetoj temi. Uslijedilo je vrijeme oprediljeno za pitanja i odgovore.

Nastavak rada Misije Parlamentarne skupštine NATO-a za nadgledanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini obilježio je prvi dio susreta u okviru sastanka sa Glavnim posmatračkim timom, sa ambasadorom Peter Tejlerom, predstavnikom posmatračke misije OSCE/ODIHR, a uslijedili su sastanci sa političkom analitičarkom Martinom Barker-Cigankovom, koja je učesnicima pružila politički osvrt na iznijeto pitanje, dok je o pravnom apektu ove teme govorila Elissavet Karagiannidou, analitičarka za pravna pitanja.

Nastavak sastanka sa Glavnim posmatračkim timom obilježila je diskusija o izbornoj administraciji i registraciji birača kojom je moderirala Kakha Inaishvili, analitičarka za izborna pitanja a osvrt na odnose sa javnošću povodom aktuelnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, za ovu priliku, učinila je Kira Kalilina, analitičarka za medije.

Nakon ovog dijela, članovima Posmatračke misije obratili su se predstavnici političkih partija Ljubiša Čosić, predsjednik Opštinskog odbora ispred Alijanse nezavisnih socijaldemokrata i  Džana Dahić, kandidatkinja za Dom predstavnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegvine, predstavnica Demokratskog fronta, praćeno vremenom oprijedeljenom za pitanja i odgovore.

Ovom prilikom učesnici sastanka imali su mogućnost za razmjenu mišljenja o aktelnom izbornom procesu sa Barišom Čolakom, zamjenikom predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstavnikom Hrvatske Demokratske unije Bosne i Hercegovine, i Naidom Kurdijom, predstavnicom Nezavisnog bloka.

Nastavak rada obilježilo je sastanak sa Adisom Omerbegović Arapović, potpredsjednicom Partije za bolju budućnost, koja je iz ugla političke partije koju predstavlja govorila o aktuelnom izbornom procesu i problematici u vezi sa tim, a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju sa članovima Posmatračke misije za nadgledanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Misija Parlamentarne skupštine NATO-a za nadgledanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini sjutra nastavlja sa radom.