utorak, 10 jul 2018 19:45

Održana Specijalna konferencija Parlamentarne skupštine NATO-a uoči Samita u Briselu

Član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvovao u radu Specijalne konferencije

Specijalna konferencija Parlamentarne skupštine NATO-a uoči Samita u Briselu, rezervisana za parlamentarce država članica Sjevernoatlantskog saveza, imala je za cilj da učesnicima pruži priliku za razvijanje diskusije sa visokim zvaničnicima vlada država saveznica i NATO-a, o aktuelnim pitanjima bezbjednosnog karaktera, po temama koje su na dnevnom redu predstojećeg Samita NATO-a, 11. jula 2018. godine.

Rad Specijalne konferencije PS NATO-a započeo je sesijom na temu: „Prioriteti i očekivanja za Samit u Briselu“ koju je pozdravnom riječju otvorio predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Alli iz Italije, iskazavši zadovoljstvo na realizaciji skupa i zajedničkoj spremnosti delegata Parlamentarne skupštine NATO-a za razvijanje diskusije sa visokim zvaničnicima vlada država saveznica i NATO-a, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane. Potom se učesnicima konferencije obratila Rose Gottemoeller, zamjenica generalnog sekretara NATO-a.

Drugom sesijom na temu: „Zajedničke perspektive i prioriteti za Samit u Briselu“, moderirala je Rasa Jukneviciene iz Litvanije, potpredsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a. U uvodnoj riječi istakla je puno zadovljstvo na učešću u radu Specijalne konferencije, kao i na prilici za razmjenu mišljenja delegata država članica Parlamentarne skupštine NATO-a sa visokim zvaničnicima vlada država saveznica i NATO-a, o važnim pitanjima koja će biti predmet rasprave na predstojećem Samitu u Briselu.

Potom su se učesnicima konferencije obratili ambasador Francois de Kerchove d'Exaerde, stalni predstavnik Belgije u NATO-u, izlaganjem na temu: „Perspektiva i prioriteti Belgije za Samit u Briselu“ i Frank Bakke-Jensen, ministar odbrane Norveške o „Perspektivi i prioritetima Norveške za Samit u Briselu“.

Tokom skupa, učesnicima se po temi „Transatlantski odnosi i Samit u Briselu“ obratio Bruno Lete, viši saradnik iz oblasti bezbjednosti i odbrane, predstavnik Njemačkog Marchall fonda Sjedinjenih Američkih Država.

U nastavku rada konferencije o: „Zajedničkim perspektivama i prioritetima za Samit u Briselu“, kojim je moderirao Lord Campbell of Pittenveem iz Velike Britanije, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, izlagali su Sven Mikser, ministar vanjskih poslova Estonije, a potom Michael Murphy, zamjenik asistenta državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove, predstavivši viđenje država koje predstavljaju, po temi sesije.

Uslijedila je peta sesija na temu: „Sljedeći koraci u prilagođavanju Alijanse“, pod moderacijom Joseph A. Day-a iz Kanade, potpredsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a, tokom koje je izlagao general-poručnik Jan Broeks, direktor NATO Međunarodnih vojnih snaga, i ovom prilikom učesnicima predstavio aktuelne NATO operacije i rezultate ostvarene u proteklom periodu, sa posebnim osvrtom na postavljene ciljeve, očekivane izazove i planove za predstojeći period.

Nastavak rada konferencije, pod istovjetnom moderacijom, u okviru šeste sesije delegati Parlamentarne skupštine NATO-a su nakon riječi dr Ian Lesser-a, potpredsjednika za vanjsku politiku, predstavnika Njemačkog Marchall fonda Sjedinjenih Američkih Država, diskutovali po temi: „NATO i Jug - prioriteti za Samit u Briselu“.

Uslijedila je završna sesija Specijalne konferencije uoči Samita u Briselu posvećena: „Mogućim rezultatima Samita“, tokom koje se učesnicima obratio Magnus Nordenman, direktor Inicijative za transatlantsku bezbjednost, predstavnik Atlantskog savjeta koji je predstavio potencijale rezultate i očekivanja od ovog važnog skupa.

Specijalna konferencija uoči Samita u Briselu je završila rad.