četvrtak, 17 novembar 2016 13:43

Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u Istanbulu

Obrad Mišo Stanišić i Ranko Krivokapić, članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO, učestvovaće u radu 62. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO koje će biti održano u periodu od 18.  do 21. novembra 2016.godine u Istanbulu u Turskoj.

Domaćin ovog skupa biće delegacija Republike Turske pri Parlamentarnoj skupštini NATO. Ovogodišnje zasijedanje okupilo je  približno 260 parlamentaraca iz 28 zemalja članica NATO-a, iz Sjeverne Amerike i Evrope, kao i delegate iz partnerskih zemalja i zemalja posmatrača. Oni će razmatrati aktuelna bezbjednosna pitanja i nacrte izvještaja komiteta Parlamentarne skupštine.

Za subotu i nedjelju, (19. i 20. novembar), predviđeni su sastanci pet komiteta Parlamentarne skupštine NATO: Političkog, Komiteta za bezbjednost i odbranu, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Komiteta za ekonomiju i bezbjednost.  Tokom tih susreta, delegatima će se obratiti predstavnici vlada, akademske zajednice, NVO sektora i NATO-a. 

Na Plenarnom zasijedanju, koje će biti održano 21. novembra, učesnicima će se obratit predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Majkl Tarner, predsjednik Velike Narodne Skupštine Turske İsmail Kahraman, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan,  predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Kristin Mutonen i generalni sekretar NATO-a i predsjedavajući Sjevernoatlantskog savjeta.