utorak, 20 februar 2018 18:05

Drugi dan Zajedničkog sastanka tri odbora PS NATO-a

Drugog dana Zajedničkog sastanka, kojim je predsjedavao Michael R. Turner iz Sjedinjenih Američkih Država, vršilac dužnosti predsjednika Komiteta za odbranu i bezbjednost, pozdravne riječi učesnicima skupa uputio je Steven Vandeput, ministar odbrane Belgije, koji je iskazao zadovoljstvo povodom učešća u radu sastanka i prilici da razmijeni mišljenja o važnim pitanjima iz oblasti odbrane sa delegatima država članica Parlamentarne skupštine NATO.

Učesnicima sastanka obratio se i general Curtis M. Scaparrotti, vrhovni komandant savezničkih snaga Evrope (SACEUR), izlaganjem na temu: „Aktuelne NATO operacije“, kojim je učesnicima predstavio aktivnosti koje NATO trenutno primjenjuje uz osvrt na najznačajnije rezultate postignute u proteklom periodu, aktuelne izazove, kao i planove za predstojeći period.

Uslijedila je prezentacija general-potpukovnika Carsten Jacobson-a, komandanta kopnene vojske i zamjenika šefa vojske Njemačke, na temu: „Unapređenje sposobnosti NATO-a da odgovori na sadašnje i buduće bezbjednosne prijetnje i potreba za „vojnom Šengen zonom“.

Na bazi iznijetih prezentacija i rasprave koja je uslijedila učesnici sastanka su posebnu pažnju posvetili pitanjima aktuelnih bezbjednosnih izazova i aktivnosti koje NATO preduzima, sa posebnim osvrtom na pitanje terorističkih izazova u svijetu imajući u vidu nivo društvene opasnosti koju ove pojave sa sobom nose.

Nastavak Zajedničkog sastanka tri komiteta Parlamentarne skupštine NATO, pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je treća sesija tokom koje su se delegatima u okviru panel diskusije na temu: „Ulaganje u buduće odbrambene sposobnosti - prioriteti i izazovi za NATO i EU“, obratili Rini Goos, zamjenik izvršnog direktora u Evropskoj agenciji za odbranu i Tim Vebb, zamjenik direktora za strategiju u Odsjeku za ulaganje u odbranu, NATO.

U okviru naredne sesije Zajedničkog sastanka kojom je predsjedavao Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, predsjedavajući Političkog komiteta, realizovana je ambasadorska panel diskusija na temu: „Nacionalna gledišta u vezi sa samitom u Briselu“, tokom koje su se delegatima obratili Nj.E. Claudio Bisogniero, stalni predstavnik Italije u NATO, Nj.E. Marek Ziołkovski, stalni predstavnik Poljske u NATO, Nj.E. Sarah Macintosh, stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva u NATO i Kai Bailei Hutchison, stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO.

Član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog sastanka Odbora za odbranu i bezbjednost, Odbora za ekonomiju i bezbjednost, Političkog odbora i funkcionera Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti i Odbora za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a,  koji se održava od 19. do 21. februara 2018. godine, u Briselu.

Zajednički sastanak sjutra nastavlja rad.