ponedjeljak, 19 februar 2018 19:57

Prvi dan Zajedničkog sastanka tri odbora PS NATO-a

Stanišić u sjedištu NATO-a u Briselu

Član Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog sastanka Odbora za odbranu i bezbjednost, Odbora za ekonomiju i bezbjednost, Političkog odbora i funkcionera Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti i Odbora za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a, koji se održava od 19. do 21. februara 2018. godine, u Briselu.

Prvog dana susreta, predstavnik Delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO-a Obrad Mišo Stanišić, sa ambasadorkom Draganom Radulović - stalnom predstavnicom u Stalnoj misiji Crne Gore u NATO-u, učestvovao je u radu sastanka sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu.

U svom obraćanju učesnicima sastanka kojim je predsjedavao Jans Stoltenberg - generalni sekretar NATO-a, Stanišić je nakon pozdravne riječi, izrazio posebno zadovoljstvo zbog prisustva skupu u svojstvu predstavnika države, koja u cjelosti podržava ciljeve NATO-a, te po prvi put, punopravno učestvuje u radu ovog sastanka. U kontekstu iznijetog, istakao je da Crna Gora u potpunosti podržava viziju i prioritete koje je u svom izlaganju iznio generalni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg iskazavši punu spremnost i predanost za nastavkom preduzimanja aktivnosti u tom pravcu, a sve u cilju podizanja kapaciteta NATO-a, pružanja odgovora na bezbjednosne izazove i osiguranja bezbjednog ambijenta za građane.

U nastavku izlaganja Stanišić je podržao stav da samit u Briselu, koji će se održati u julu, predstavlja priliku za jačanje i produbljivanje saradnje među državama članicama NATO-a, te istakao važnost iste, uz napomenu, da samo združena akcija država članica može značajno doprinijeti pružanju najboljih, zajedničkih rezultata Alijanse u budućnosti.

Ovom prilikom, prepoznajući značaj zemalja aspiranata na planu jačanja bezbjednosnog ambijenta u svijetu, Obrad Mišo Stanišić je iskazao punu podršku nastavku djelovanja ovih država u dobrom pravcu, i u vezi sa tim iznio interesovanje na koji način će ovo pitanje biti prepoznato na predstojećem samitu u Briselu te da li se, ovim povodom, planira poseban sastanak sa zemljama aspirantima u NATO.

Tokom susreta sa Stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu kojem su prisustvovali članovi Biroa, Stalnog komiteta, predsjedavajući komitetima i članovi delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade razmotrena su aktuelna pitanja iz predmetne oblasti.

Uslijedila je prva sesija skupa kojom je predsjedavao predsjednik Političkog odbora Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, a riječima dobrodošlice učesnicima se, ovom prilikom, obratio predsjednik Parlamentarne skupštine  NATO-a Paolo Alli iz Italije. Uslijedile su prezentacije ambasadora Alejandro Alvargonzález-a, pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku u NATO-u, na temu: „NATO prije samita u Briselu“, a potom ambasadora Arndt Freytag von Loringhoven-a, pomoćnika generalnog sekretara za obavještajne poslove i bezbjednost u NATO-u, na temu: „Hvatanje u koštac sa izazovom terorizma - uloga NATO-a“.