srijeda, 13 decembar 2017 11:42

Parlamentarna skupština NATO - 17. godišnji Transatlantski forum (prvi i drugi dan)

Skupštinu Crne Gore predstavlja zamjenik šefa Stalne delegacije u PS NATO Obrad Mišo Stanišić

Prvog dana Transatlanstkog foruma učesnike skupa su pozdravili: viceadmiral Frederick J. Roegge, predsjednik Univerziteta za nacionalnu odbranu; Walter B. Slocombe, sekretar i predstavnik Borda direktora Atlantskog savjeta i Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO.

U prvoj sesiji kojom je moderirao Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, posvećene: „Transatlantskoj agendi i Samitu u Briselu: Perspektivi Washington-a“ učesnicima Foruma se obratio Daniel Fried, ugledni saradnik i predstavnik Atlanstkog savjeta - Buduće evropske inicijative i Dinu Particiu Evroazija Centra i učesnicima predstavio iznijeto pitanje.

Tokom diskusije koja je uslijedila delegati Parlamentarne skupštine NATO su razvili diskusiju na temelju spektra pitanja koja tretiraju perspektivu Washington-a u kontekstu transatlantske agende i Samita u Briselu 2018. godine.

Drugom sesijom posvećenoj: „Izazovima na Bliskom istoku“ moderirao je Vitalino Canas iz Portugala, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, a delegatima su se obratili ambasador Frederic C. Hof, Direktor Rafik Hariri Centra za Bliski istok, predstavnik Atlantskog Savjeta izlaganjem na temu: „Razvojni pristup SAD pitanju Sirije i Iraka“, i Aaron David Miller, potpredsjednik Novih inicijativa i ugledni predavač, predstavnik Wilson Centra o: „Perspektivi SAD o pitanju konflikta između Palestine i Izraela“.

U okviru drugog dijela ove sesije pod moderacijom Metin Lufti Baydar-a iz Turske, potpredsjednika Parlamentarne skupštine NATO, učesnicima Transatlanstkog foruma se obratio Brett McGurk, specijalni predsjednički izaslanik Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a izlaganjem o: „Kampanji SAD protiv ISIS-a“.

Drugog dana 17. godišnjeg Transatlantskog foruma Parlamentarne skupštine NATO, u okviru treće sesije na temu: „Strategija odbrane i odvraćanja SAD“ kojom je moderirala Rasa Jukneviciene iz Litvanije, potpredsjednica Parlamentarne skupštine NATO, učesnicima su se obratili: Elbridge Colby, zamjenik pomoćnika sekretara odbrane za Razvoj strategije i snaga izlaganjem o: „ Odbrambenoj strategiji SAD" a potom Jonathan D. Pollack, viši saradnik, predstavnik Centra za politiku Istočne Azije Brookings institucije predstavivši: „Slučaj Sjeverne Koreje“.

Nastavkom skupa na temu: „Redefinisanje odnosa SAD sa Kinom“ moderirala je profesorica na predmetu Strategija nacionalne bezbjednosti dr Cynthia Watson, predstavnica Nacionalnog ratnog koledža na Univerzitetu za nacionalnu odbranu, a uslijedila su izlaganja: Michael Mazza, predstavnika Američkog Preduzetničkog Univerziteta, istraživača u oblasti Studija za vanjsku i odbrambenu politiku na temu: „Ispunjavanje vojnih izazova Kine“, i profesora David Shambaugh-a, direktora Programa za politiku Kine, predstavnika Elliot škole za međunarodne poslove George Washington Univerziteta o: „Ispunjavanju političkih, ekonomskih i diplomatskih izazova Kine“.

Uslijedila je peta sesija na temu: „Rusija: Spoljna politika i domaći izazov za Alijansu“ kojom je moderirao Leo Michel, nerezidentni istraživač, predstavnik Atlantskog Savjeta, Brent Scowcroft Centra za međunarodnu bezbjednost, a izlaganja su za ovu priliku imali: Fiona Hill, zamjenica asistenta predsjednika i viša direktorica za evropske i ruske poslove, predstavnica Nacionalnog bezbjednosnog savjeta o: „Rastućem ruskom izazovu za Zapad: Dimenzijama spoljne i bezbjednosne politike“ i Alexander Vershbow, ugledni saradnik i predstavnik Atlantskog savjeta, Brent Scowcroft Centra za međunarodnu bezbjednost izlaganjem na temu: „Ruski izazov za funkcionisanje zapadnih demokratija“.

Potom se u okviru 17. godišnjeg Transatlantskog foruma u dijelu opredjeljenom za diskusiju o „Trgovačkoj agendi administracije Sjedinjenih Američkih Država“, pod moderacijom Frances G. Burwell-a, uglednog saradnika i predstavnika Atlantskog Savjeta Buduće evropske inciijative,  delegatima Parlamentarne skupštine NATO obratio L. Daniel Mullaney, asistent predstavnika SAD za tržište Evrope i Bliskog istoka, izlaganjem o: „Globalnoj trgovačkoj agendi Trampove administracije“.

Tokom sedme sesije skupa po temi: „Agenda administracije Sjedinjenih Američkih Država za oblast životne sredine i globalnog upravljanja“ kojom je moderirao Ojars Eriks Kalnins iz Litvanije, predsjedavajući Političkog komiteta Parlamentarne skupštine NATO, učesnicima Foruma su se obratili: Nicolas Loris, saradnik na predmetu Energetska i politika životne sredine, predstavnik Centra za slobodna tržišta i regulatornu reformu, Herbert and Joyce Morgan Fondacije za baštinu, izlaganjem o: „Pristupu administracije Trampa politici životne sredine“, a potom profesorica Miles Kahler, viši saradnik za Globalno upravljanje, predstavnik Savjeta za vanjske odnose i Škole za međunarodnu službu američkog Univerziteta o: „Budućnosti globalnog upravljanja“.

Ovom prilikom, na temelju uvodnih izlaganja, diskusija učesnika je išla u pravcu aktuelnih izazova u oblasti klimatskih promjena u svijetu i važnosti pravovremenog prepoznavanja rastućih opasnosti, sposobnosti pružanja odgovora na prijetnje iz ove oblasti te njihovom uticaju na globalni bezbjednosni ambijent.

Uslijedio je dio skupa posvećen razmjeni mišljenja učesnika 17. godišnjeg Transatlantskog foruma Paralmentarne skupštine NATO o „Politici SAD: Lekcijama iz 2017. godine i agendi za 2018. godinu“, kojom je moderirao Lord Campbell iz Ujedinjenog Kraljevstva, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, a uloge uvodničara su pripale Diani Owen, vanrednoj profesorici na predmetu Političke nauke na završnoj godini Programa za komunikaciju, kulturu i tehnologiju i ranijoj direktorici Američkih studija na Georgetown Univerzitetu, o: „Digitalnoj revoluciji i američkoj politici u eri Trampa“, a potom BarbarI Perry, direktoricI Predsjedničkih studija na Univerzitetu u Virdžiniji na temu: „Posljedice za američku politiku prve predsjedničke godine Trampa“.

17. godišnji Transatlantski forum Parlamentarne skupštine NATO, realizuje se u saradnji Parlamentarne skupštine NATO, Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država i Instituta za strateške studije Nacionalnog univerziteta odbrane, u periodu 11-13. decembra 2017. godine, u Washington-u, Fort McNair, okrug Kolumbija, Sjedinjene Američke Države.

17. godišnji Transatlantski forum Parlamentarne skupštine NATO, okuplja parlamentarce - članove stalnih delegacija država članica NATO, kao i pridruženih članica iz država Evropske unije Austrije, Finske i Švedske.

Skup sjutra nastavlja rad.