petak, 06 oktobar 2017 16:14

Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO – prvi dan

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO učestvuje u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu učestvuje u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO koje se održava u Bukureštu u Rumuniji, 6-9. oktobra 2017. godine a domaćin ovog skupa je stalna Delegacija rumunskog Parlamenta u Parlamentarnoj skupštini NATO

Prvi dan 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO otpočeo je sastankom sekretara delegacija tokom kojeg su, u cilju uspješne organizacije skupa, učesnicima pružene detaljne informacije organizaciono-tehničkog karaktera, data uputstva za uspješnu realizaciju Godišnjeg zasijedanja PS NATO i predstavljene planirane aktivnosti komiteta u predstojećem periodu.

Ovom prilikom, pažnja učesnika je bila usmjerena i na informisanje o preduzetim aktivnostima na pripremi Proljećnog i Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO u 2018. godini te sastanka Stalnog komiteta planiranog za mart naredne godine.

Uslijedio je Koordinacioni sastanak NATO Parlamentarne skupštine, kojem su prisustvovali članovi biroa, predsjedavajući komiteta i podkomiteta i izvjestioci.

  1. Godišnjim zasijedanjem, Parlamentarna skupština NATO počev od svog osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama te pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera s tim u vezi.

Imajući u vidu naprijed iznijeto, godišnje sjednice Parlamentarne skupštine NATO predstavljaju najviše domete aktivnosti ove organizacije tokom kojih delegati, na temelju sprovednih rasprava i razmjene mišljenja, usvajaju predloge izvještaja i druge akte i uspostavljaju dijaloge po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

  1. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO okuplja više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i Mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, te goste iz Rumunije i inostranstva.

Tokom ovog zasijedanja diskusije će u najznačajnijem dijelu biti fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i pitanja s tim u vezi, biće usvojeni predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja održanog u maju 2017. godine u Tbilisiju u Gruziji, i formulisane političke preporuke s tim u vezi.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.