srijeda, 19 jun 2019 08:10

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Litvanije boravi u zvaničnoj posjeti Republici Litvaniji

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi potpredsjednik Genci Nimanbegu, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Litvanije, i članovi Grupe: Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković i Boris Mugoša, boravi u zvaničnoj posjeti Republici Litvaniji, od 17. do 19. juna 2019. godine.

Tokom dvodnevne posjete, upriličeni su sastanci sa predsjednikom Parlamenta Republike Litvanije Viktorasom Pranckietisom, potpredsjednicima Seimasa Gediminasom Kirkilasom i Jonasom Liesisom, predstavnicima Grupe Parlamenta Litvanije za interparlamentarne odnose sa Crnom Gorom, Odbora za vanjske poslove i Odbora za evropske poslove, ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom, ministrom nacionalne odbrane Litvanije Raimundasom Karoblisom, kao i gradonačelnicom litvanske opštine Trakaj Editom Rudeliene.

Visoki litvanski zvaničnici ocijenili su impresivnim dosadašnji napredak Crne Gore u evropskim integracijama i obećali dalju snažnu podršku našoj državi, koju vide kao pozitivan primjer u regionu.

Poseban osvrt u razgovorima stavljen je na saradnju u oblasti odbrane, koja je posebno intenzivna od kada su dvije države partneri u okviru NATO. Ministar vanjskih poslova i ministar nacionalne odbane Republike Litvanije izrazili su zahvalnost Crnoj Gori na doprinosu bezbjednosti baltičkih država, učinjenom slanjem crnogorskih vojnika u NATO misiju u Letoniji.

Sagovornici su se osvrnuli na rezultate posljednjih izbora za Evropski parlament uz izraženu nadu da će novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije zadržati politiku proširenja Evropske unije visoko pozicioniranu na svojim agendama.

Kao primjer kvalitetne saradnje Crne Gore i Republike Litvanije istaknuta je saradnja kroz tvining instrument, te je izražena spremnost za saradnju na novim projektima, pogotovo u oblastima ruralnog razvoja i jačanja administrativnih kapaciteta.

Na sastancima je bilo riječi i o načinima za pospješivanje ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, političkim izazovima sa kojima se dvije države suočavaju, rodnoj ravnopravnosti, kao i saradnji na lokalnom nivou, kroz predloženo uspostavljanje partnerstva litvanske opštine Trakaj i jedne crnogorske opštine, što bi bilo pogotovo korisno prilikom apliciranja za projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Posjeta delegacije Skupštine Crne Gore Litvaniji, realizovana na poziv Grupe Seimasa za interparlamentarne odnose sa Crnom Gorom, ocijenjena je izuzetno uspješnom i konstruktivnom, uz obostranu otvorenost za dalji razvoj parlamentarne saradnje.