utorak, 09 oktobar 2018 17:05

Održani sastanci sa Grupom prijateljstva Parlamenta Litvanije sa Crnom Gorom

Tokom zvanične posjete Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije sa Crnom Gorom, u Skupštini Crne Gore održan je niz sastanaka. Nakon prijema kod predsjednika Skupštine, upriličeni su sastanci sa Grupom prijateljtva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Litvanije, Odborom za međunarodne odnose i iseljenike i Odborom za evropske integracije.

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Litvanije Genci Nimanbegu izrazio je zadovoljstvo prvim zvaničnim sastankom dvije grupe prijateljstva. Sagovornici su se saglasili da je saradnja Crne Gore i Litvanije najznačajnija u oblasti odbrane, te je bilo riječi o konkretnim načinima za unapređenje ove saradnje, kroz NATO centar izvrsnosti i Baltički odbrambeni koledž. Imajući u vidu visok stepen ekonomskih sloboda u Litvaniji, izraženo je interesovanje za upoznavanje sa litvanskim dobrim praksama u ovoj oblasti. Iznijeto je i očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu izazvati veće interesovanje investitora iz baltičkih država, te da će se intenzivirati spoljnotrgovinska razmjena. Takođe, na sastanku su razmijenjenjena iskustva o izbornim sistemima dvije države, parlamentarnoj praksi, kao i aktuelnoj političkoj situaciji. Najavljena je i uzvratna posjeta Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore Litvaniji, planirana za sljedeću godinu.

Tokom sastanka sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, predsjednik Odbora Andrija Nikolić izrazio je posebnu zahvalnost litvanskoj strani na nesebičnoj podršci Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO. Nikolić je izrazio očekivanje da će Litvanija i u narednom periodu ostati snažni promoter politike proširenja Evropske unije, ističući da je Crna Gora nepovratno na putu ka članstvu u Uniji. Članovi Odbora su se osvrnuli na period litvanskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, kada je Crna Gora otvorila pet pregovaračkih poglavlja, među kojima su i posebno značajna poglavlja 23 i 24. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je u proteklom periodu uspostavljena međudržavna saradnja na visokom nivou i iskazali obostrani interes za dalje unapređenje već kvalitetnih i sadržajnih odnosa. Razmijenjeni su i stavovi o trenutnoj geopolitičkoj situaciji, uz akcenat na političku situaciji na Zapadnom Balkanu i u baltičkim državama. Litvanski poslanici su posebno pozdravili jasnu podršku građana Crne Gore evropskim i evroatlantskim integracijama, ističući da je poseban značaj Evropske unije u tome što predstavlja sistem koji baštini demokratske vrijednosti i podstiče njihov razvoj.

Na sastanku sa Odborom za evropske integracije, predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović je, istakavši prijateljske odnose dvije zemlje, podsjetio da je Litvanija među prvim zemljama koja je priznala nezavisnost Crne Gore nakon referenduma 2006. godine i naveo slično istorijsko iskustvo ove dvije države na putu ka članstvu u EU. Vuksanović je kazao da je Crna Gora oduvijek bila faktor stabilnosti u regionu, te da njegujući dobrosusjedske odnose, multinacionalni i multivjerski sklad, već vrednuje evropske vrijednosti. Predsjednik Grupe prijateljstva Gintaras Vaičekauskas pohvalio je dosadašnja dostignuća u pogledu ispunjavanja glavnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore, koje se ogleda u punopravnom članstvu. Tokom razgovora razmotreni su modaliteti saradnje sa ciljem boljeg i tješnjeg povezivanja odbora za evropske poslove dva parlamenta.

U delegaciji Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije sa Crnom Gorom bili su Gintaras Vaičekauskas, predsjednik Grupe i Edmundas Pupins, član Grupe. Sastancima je prisustvovala i ambasadorka Republike Litvanije u Crnoj Gori Nj.E. Rasa Kairiene.