srijeda, 30 maj 2018 20:31

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa delegacijom Narodne skupštine Republike Bugarske

Razmatrani dalji pravci razvoja bilateralne saradnje

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Narodnom skupštinom Republike Bugarske na čelu sa predsjednikom Grupe Tarzanom Miloševićem održala je sastanak sa delegacijom Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske koju je predvodio predsjednik Odbora Kristijan Vegenin.

Bugarska se kategorički zalaže za poštovanje individualnih rezultata država na evropskom putu, te Crnu Goru vidi kao predvodnika među zemljama Zapadnog Balkana, stav je delegacije parlamentarnog Odbora Bugarske.

Predsjednik Grupe prijateljstva Tarzan Milošević zahvalio je delegaciji na posvećenosti i podršci koju je Bugarska pružila na uspješno realizovanom putu evroatlantskih integracija, ali i na prepoznavanju napora koje Crna Gore ulaže u dostizanju standarda Evropske unije i sveukupne evropske perspektive.

Predsjednik Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristijan Vegenin istakao je da dvije zemlje njeguju tradicionalno prijateljske odnose, te da je na temelju odličnih političkih odnosa potrebno ojačati bilateralnu ekonomsku saradnju.

Parlamentarci Crne Gore i Republike Bugarske saglasni su da je potrebno intenzivirati sve oblasti saradnje, te su razmatrane mnogobrojne mogućnosti i potencijali u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, sporta, ali i unapređenja transportnih veza u cilju boljeg povezivanja dvije prijateljske države.

Članovi Grupe prijateljstva i delegacija Bugarske iskazali su zadovoljstvo postavljanjem jakih osnova bilateralnih prijateljskih odnosa u periodu bugarskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, kroz veoma česte parlamentarne i političke kontakte na svim nivoima, te ukazali na važnost nastavka i konkretizacije saradnje.

Pored predsjednika Grupe prijateljstva Tarzana Miloševića sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Andrija Popović, Mihailo Anđušić, Maja Bakrač i Miloš Nikolić.

U delegaciji Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske, pored predsjednika Odbora Kristijana Vegenina, bili su Imren Mehmedova, Miglena Aleksandrova i Polina Čankova-Hristova. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Nj. E. Mladen Červenjakov.