Prva zajednička sjednica Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za bezbjednost i odbranu

Lokacija: Plava sala


D N E V N I   R E D:

 

Konsultativno saslušanje

v.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, direktora Uprave policije dr Veselina Veljovića i predsjednika Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikole Markovića

 

 

Tema: “Postupanje nadležnih državnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima”

 

Odbor za bezbjednost i odbranu i Odbor za ljudska prava i slobode, polazeći od ključnog značaja slobode medija u demokratskim društvima i važnosti proaktivnog sprovođenja nadzorne uloge Parlamenta, donijeli su odluku da se održi konsultativno saslušanje radi pribavljanja informacija o postupanju nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

Sloboda medija i bezbjednost novinara jedne su od ključnih tema interesovanja Savjeta Evrope, posebno Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Ova oblast je u fokusu interesovanja i Komiteta za monitoring PSSE u čijoj nadležnosti je praćenje ispunjavanja obaveza iz članstva u Savjetu Evrope, odnosno poštovanja standarda i principa sadržanih u Statutu ove organizacije i njenim konvencijama, naročito Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Podsjećanja radi, u Rezoluciji PSSE 2213 (2018) države članice Savjeta Evrope su pozvane da preduzmu sve neophodne mjere u cilju jačanja bezbjednosti novinara i drugih predstavnika medija. Interesovanje za pribavljanje informacija o ključnim aktivnostima nadležnih državnih organa u ovoj oblasti iskazao je šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Imajući u vidu navedeno, Konsultativno saslušanje bi trebalo da bude prilika za:

- predstavljanje ključnih aktivnosti nadležnih državnih organa u ovoj oblasti;

- predstavljanje ključnih aktivnosti Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija,

- detaljnije informisanje o saradnji nadležnih državnih organa i Komisije;

-  predstavljanje nalaza i preporuka iz izvještaja Komisije i

- detaljnije informisanje o aktivnostima koje su sprovedene u vezi sa nalazima i preporukama Komisije.

                                                                                                                           ***

Na Konsultativno saslušanje, u skladu sa čl. 67 i 73 Poslovnika Skupštine Crne Gore, pozvani su:

  • v.d. Vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković,
  • direktor Uprave policije, dr Veselin Veljović,
  • predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Nikola Marković.

 

Event Properties

Početak događaja 06.03.2020. 10:00h
Kraj događaja 06.03.2020. 12:00h