Diskusija: Vijek od nastanka fašizma - što smo naučili?

Lokacija: Plava sala


Diskusija „Vijek od nastanka fašizma – što smo naučili?“ organizuje se povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Biće riječi o tome koji su politički, socijalni i ekonomski preduslovi pogodovali nastanku fašizma; što je u tadašnjim društvenim elitama ostalo neprimijećeno i propušteno; kako je Crna Gora reagovala na pojavu fašizma; postoje li danas u modernim društvima pojavni oblici fašizma i koje su obaveze političke i intelektualne elite u njihovom sprečavanju?

Uvodna izlaganja, pored predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, imaće  akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Doc. dr Hrvoje Klasić, istoričar iz Zagreba, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mr Milan Šćekić, istoričar, saradnik u nastavi na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista. Moderator diskusije je dr Dragutin Papović, istoričar, poslanik u Skupštini Crne Gore. U diskusiji će učestvovati i predstavnici poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore.

Treću godinu zaredom diskusijama na teme od šireg društvenog značaja, a osnovu nespornih i aktuelnih antifašističkih vrijednosti, Skupština Crne Gore obilježava Dana pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Narednog dana, u četvrtak, 9. maja u 9:00 sati, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović tradicionalno će predvoditi delegaciju koja će položiti vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

 

Događaji su otvoreni za akreditovane medije.

Event Properties

Početak događaja 08.05.2019. 11:00h
Kraj događaja 08.05.2019. 13:00h