O Dječjem parlamentu

Dječji parlament organizuju Skupština Crne Gore i NVO Centar za prava djeteta, povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.. Tokom zasijedanja na pitanja učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore, predstavnika lokalnih dječjih parlamenata, odgovaraju poslanici, ministri u Vladi Crne Gore, gradonačelnici i drugi. 

Projekat je posvećen afirmaciji prava djece na učešće i zagovaranje, kao značajne društvene potrebe i vrijednosti. On predstavlja jedan od vidova povezivanja najmlađe populacije sa parlamentom. Istovremeno, to je i mehanizam promocije dječjih prava i pružanja mogućnosti da se u najvišem zakonodavnom domu čuje njihov glas.

Na taj način stvara se mogućnost da djeca daju svoju ocjenu poštovanja prava u porodici, školi i lokalnoj zajednici i da ukažu na probleme i potrebu uključavanja u procese odlučivanja  koji  se tiču njihovih prava. Osim toga, povezuju se djeca iz različitih gradova i regija, uvažavajući međusobne razlike, promoviše Konvencija o pravima djeteta i ukazuje na neophodnost poštovanja standarda koje ona propisuje.  

Tokom dosadašnjih zasijedanja djeca su postala društveno vidljivija i imala su priliku da pokažu do koje mjere su savladala vještine racionalnog i realnog posmatranja, argumentovanog zagovaranja i spremnost da istražuju i analiziraju.

 

 

utorak, 19 novembar 2019 08:15

Danas deseti jubilarni Dječji parlament

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvoriće danas jubilarno Deseto zasijedanje Dječjeg parlamenta, u 12 sati, u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Zasijedanje Dječjeg parlamenta u organizaciji Skupštine Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, održava se povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i 10 godina zasijedanja Dječjeg parlamenta. Učesnici ovog događaja biće djeca osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i predstavnici Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada Podgorica.

Zbog značajnog jubileja, pored predsjednika Skupštine Crne Gore, planirano je da se prisutnima obrate i šef kancelarije UNICEF-a, predstavnik kancelarije Save the Children, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, direktorica Centra za prava djeteta i djeca prezenteri iz sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore.

Iz skupštinske klupe, prisutnima će se obratiti i bivša kopredsjedavajuća zasijedanja Dječjeg parlamenta u Skupštini 2009. godine koja će govoriti o svom iskustvu i važnosti uključivanja djece na ovaj način.

***

Obezbijeđen je direktan TV prenos zasijedanja na Drugom programu TVCG, kao i online streaming. 

Događaj je otvoren za medijsko praćenje uz stalne ili dnevne akreditacije za koje je potrebno poslati zahtjev na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.