O Dječjem parlamentu

Dječji parlament organizuju Skupština Crne Gore i NVO Centar za prava djeteta, povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.. Tokom zasijedanja na pitanja učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore, predstavnika lokalnih dječjih parlamenata, odgovaraju poslanici, ministri u Vladi Crne Gore, gradonačelnici i drugi. 

Projekat je posvećen afirmaciji prava djece na učešće i zagovaranje, kao značajne društvene potrebe i vrijednosti. On predstavlja jedan od vidova povezivanja najmlađe populacije sa parlamentom. Istovremeno, to je i mehanizam promocije dječjih prava i pružanja mogućnosti da se u najvišem zakonodavnom domu čuje njihov glas.

Na taj način stvara se mogućnost da djeca daju svoju ocjenu poštovanja prava u porodici, školi i lokalnoj zajednici i da ukažu na probleme i potrebu uključavanja u procese odlučivanja  koji  se tiču njihovih prava. Osim toga, povezuju se djeca iz različitih gradova i regija, uvažavajući međusobne razlike, promoviše Konvencija o pravima djeteta i ukazuje na neophodnost poštovanja standarda koje ona propisuje.  

Tokom dosadašnjih zasijedanja djeca su postala društveno vidljivija i imala su priliku da pokažu do koje mjere su savladala vještine racionalnog i realnog posmatranja, argumentovanog zagovaranja i spremnost da istražuju i analiziraju.

 

 

ponedjeljak, 19 novembar 2018 08:00

Predsjednik Skupštine otvoriće danas IX zasijedanje Dječjeg parlamenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvoriće danas IX zasijedanje Dječjeg parlamenta, u Velikoj sali Skupštine Crne Gore, sa početkom u 12:00 sati.. Zasijedanje se organizuje povodom obilježavanja 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.

Skupu  će prisustvovati 70 predstavnika lokalnih dječjih parlamenta iz 23 opštine i to po dva  predstavnika osnovnih i srednjih škola, uključujući i predstavnike ranjivih grupa djece iz svih opština Crne Gore.

Pored predsjednika skupštinskih odbora i predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, na sjednicu su pozvani i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

IX Dječji parlament organizuje Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, uz podršku Ministarstva sporta i Kancelarije UNICEF-a.

Obezbijeđen je direktan TV prenos zasijedanja, kao i online streaming na adresi http://www.skupstina.me/index.php/me/online-streaming

Događaj je otvoren za medijsko praćenje uz stalne ili dnevne akreditacije za koje je potrebno poslati zahtjev na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..