O Dječjem parlamentu

Dječji parlament organizuju Skupština Crne Gore i NVO Centar za prava djeteta, povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.. Tokom zasijedanja na pitanja učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore, predstavnika lokalnih dječjih parlamenata, odgovaraju poslanici, ministri u Vladi Crne Gore, gradonačelnici i drugi. 

Projekat je posvećen afirmaciji prava djece na učešće i zagovaranje, kao značajne društvene potrebe i vrijednosti. On predstavlja jedan od vidova povezivanja najmlađe populacije sa parlamentom. Istovremeno, to je i mehanizam promocije dječjih prava i pružanja mogućnosti da se u najvišem zakonodavnom domu čuje njihov glas.

Na taj način stvara se mogućnost da djeca daju svoju ocjenu poštovanja prava u porodici, školi i lokalnoj zajednici i da ukažu na probleme i potrebu uključavanja u procese odlučivanja  koji  se tiču njihovih prava. Osim toga, povezuju se djeca iz različitih gradova i regija, uvažavajući međusobne razlike, promoviše Konvencija o pravima djeteta i ukazuje na neophodnost poštovanja standarda koje ona propisuje.  

Tokom dosadašnjih zasijedanja djeca su postala društveno vidljivija i imala su priliku da pokažu do koje mjere su savladala vještine racionalnog i realnog posmatranja, argumentovanog zagovaranja i spremnost da istražuju i analiziraju.

 

 

petak, 17 novembar 2017 12:20

Osmo zasijedanje Dječijeg parlamenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvoriće VIII zasijedanje Dječijeg parlamenta, u ponedjeljak, 20. novembra 2017. godine, u 12 sati, u Velikoj sali Skupštine.

Zasijedanje se organizuje povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i nedavno realizovanog izvještavanja pred UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi.

Skupu  će prisustvovati 50 predstavnika lokalnih dječijih parlamenta iz 21 opštine i to po dva  predstavnika osnovnih i srednjih škola, uključujući i predstavnike ranjivih grupa djece iz svih opština Crne Gore.

Pored predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, na sjednicu su pozvani i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

VIII zasijedanju Dječijeg parlamenta prethodiće postavljanje izložbe likovnih radova djece iz Indije i Centra “1. Jun” iz Podgorice. Izložbu će otvoriti potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Genci Nimanbegu, u 11,30 sati u holu Skupštine.

VIII Dječiji parlament organizuje Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, uz podršku  kancelarije UNICEF-a i Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

*******

TV kuće mogu preuzeti signal za direktan prenos na uobičajeni način.

Za praćenje zasijedanja neophodne su akreditacije, u slučaju da novinari i snimatelji/fotoreprteri nijesu stalno akreditovani, potrebno je da se registruju putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..