srijeda, 30 septembar 2020 13:41

Sastanak generalnih sekretara parlamenata Zapadnog Balkana

Predstavljene dobre prakse i trenutni izazovi u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme pandemije kovida 19

Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić i pomoćnica generalnog sekretara Nataša Komnenić učestvovale su danas na onlajn sastanku generalnih sekretara parlamenata država Zapadnog Balkana u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Sastanak je bio posvećen dobrim praksama i trenutnim izazovima u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme pandemije kovida 19, kroz davanje osvrta kako na zakonodavni, tako i na administrativni aspekt parlamentarnog rada. Na sastanku su predstavljene procedure i iskustva koja su se u pojedinim parlamentima pokazala kao korisna u suočavanju sa okolnostima koje je izazvala pomenuta pandemija, a razgovaralo se i o izazovima koji, u tom kontekstu, još uvijek stoje pred parlamentima. 

Zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić istakla je da je funkcionisanje Skupštine Crne Gore prilagođeno okolnostima koje su nastale kao posljedica novog koronavirusa, napominjući da su sjednice Skupštine i radnih tijela održavane uz poštovanje mjera protiv širenja pandemije kovida 19 i uz podršku video-konferencijskog sistema, kako bi se obezbijedili uslovi za vršenje redovnih parlamentarnih aktivnosti. Mirjačić je napomenula da su zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nastavljene uprkos uslovima epidemije, pa je u periodu od potvrđivanja prvih slučajeva obolijevanja u Crnoj Gori, u martu 2020. godine, Skupština Crne Gore održala sedam sjednica redovnog zasijedanja, uključujući četiri posebne sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima. U septembru je, takođe, nakon održanih parlamentarnih izbora, održana i Prva - konstitutivna sjednica Skupštine novog, 27. saziva. Na pomenutim sjednicama Skupštine donijeto je 37 zakona, dok je predsjedniku i članovima Vlade Crne Gore postavljeno 220 poslaničkih pitanja.

Zamjenica generalnog sekretara je pojasnila i da je rad Službe Skupštine, takođe, prilagođen novonastalim okolnostima, pa su uvedena dežurstva i, u mjeri mogućeg, organizovan rad od kuće, uz stalnu rotaciju službenika. Takvom organizacijom posla nastoji se izbjeći situacija širenja virusa u samoj instituciji, a istovremeno se omogućava i nesmetan rad Službe u cjelini.

Na sastanku na kojem su učestvovali generalni sekretari parlamenata Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici Hrvatskog sabora i Narodne skupštine Republike Srbije, iznova je potvrđena dobra saradnja između parlamenata Zapadnog Balkana.