utorak, 14 april 2020 16:55

Prošireni Kolegijum predsjednika Skupštine o ekonomskim i socijalnim mjerama

 

Danas održani Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bio je posvećen ekonomskoj i socijalnoj održivosti u trenutnim uslovima epidemije i saniranju posljedica u narednom periodu.

Na proširenoj sjednici Kolegijuma, pored šefova poslaničkih klubova, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta, kao i generalni sekretari Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica i Unije slobodnih sinikata Srđa Keković.

Članovi Kolegijuma konstatovali su važnost aktivnog učešća svih segmenata društva, posebno socijalnih partnera, u donošenju blagovremenih i adekvatnih mjera kojima će biti sanirani očekivani ekonomski problemi i ublažene socijalne posljedice. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti, prilagođavanja i obnavljanja privrednih aktivnosti i postepenom jačanju pojedinih segmenata ekonomije.

Iskazano je očekivanje da će Vladin set ekonomskih i drugih mjera predstavljati odgovarajuću osnovu za podršku najugroženijim sektorima, kompanijama i kategorijama stanovništva. Ukazano je na neophodnost da se prijedlogom mjera mora voditi računa o periodu njihove obuhvatnosti, kategorizaciji ugroženosti i potrebi definisanja različitih nivoa i vidova podrške, na transparentan i sveobuhvatan način. Učesnici Kolegijuma saglasili su se da je neophodno redovno pratiti i procjenjivati razmjere ekonomske krize, kako bi se vršila dalja unaprjeđenja mjera u cilju očuvanja privredne održivosti.

Nova sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine planirana je za srijedu, 15. aprila, kada će poslanici sa predstavnicima Vlade diskutovati o predloženom setu mjera i potrebnim rješenjima za njihovu realizaciju.

 

Izjava za medije predsjednika Ivana Brajovića

YouTube                        
        

Kolegijum predsjednika