petak, 27 mart 2020 17:51

Saopštenje Kabineta predsjednika Skupštine nakon sjednice Kolegijuma predsjednika sa predstavnicima Vlade

Danas je održana sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore kojim je predsjedavao Ivan Brajović, uz prisustvo potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ministara zdravlja Kenana Hrapovića, finansija Darka Radunovića, ekonomije Dragice Sekulić i rada i socijalnog staranja Kemala Purišića.

Članovi Kolegijuma su razmatrali dosadašnje aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i preduzete mjere na zaštiti građana Crne Gore povodom aktuelne epidemiološke situacije. Ukazano je na važnost podrške svih segmenata društva poštovanju odluka nadležnih institucija, kao i nastavka sprovođenja neophodnih preventivnih aktivnosti, u cilju blagovremene zaštite stanovništva i suzbijanja zaraze u većem obimu. Posebna pažnja posvećena je nabavci neophodne lične zaštitne i ostale medicinske opreme, kao i pripremljenosti i organizovanosti crnogorskog zdravstvenog sistema u nastalim okolnostima. Ukazano je na potrebu blagovremenog i tačnog informisanja javnosti o svim dešavanjima, i značajnu ulogu medija u ovoj situaciji.

Kolegijum predsjednika iskazao je spremnost za definisanje neophodnih zakonodavnih aktivnosti, koje će imati za cilj ublažavanje očekivanih socijalno- ekonomskih posljedica, a koji podrazumjeva jedinstveni odgovor nadležnih državnih organa i podršku svih političkih aktera. S tim u vezi, konstatovano je da solidarnost, podrška i međusobno povjerenje moraju biti okosnica daljeg djelovanja, kako bi se očuvala stabilnost i ostvario brzi oporavak našeg društva. Predložena je stalna komunikacija i zahtijevana je odgovornost svih predstavnika državnih organa i njihovo hitno dostavljanje informacija na zahtjev Skupštine Crne Gore.

Predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore iznijeli su predstavnicima Vlade niz korisnih predloga i sugestija, prevashodno vezanih za očuvanje i dodatno snaženje zdravstvenog sistema i socijalno-ekonomske stabilnosti.

 

 

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore

YouTube         
Cloud