četvrtak, 10 maj 2018 15:08

Održan zajednički sastanak dva odbora i Grupe prijateljstva sa poslanikom njemačkog Bundestaga

Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, Odbor za evropske integracije i Grupa prijateljstva sa Parlamentom Njemačke održali su zajednički sastanak sa predsjednikom Odbora za poslove Evropske unije u njemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom.

Poslanik Ginter Krihbaum prenio je jasnu poruku da Njemačka snažno podržava ideju da se Zapadni Balkan priključi Evropskoj uniji. Ocijenio je da su bilateralni odnosi između Crne Gore i Savezne Republike Njemačke prijateljski. Krihbaum je posebno istakao značaj kvaliteta reformi, te ohrabrio nastavak napora u jačanju vladavine prava kao temelja na kome se gradi bolja budućnost cjelokupnog društva. 

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, kao predsjednik Grupe prijateljstva sa Njemačkom ukazao je da ohrabruje i raduje činjenica da Njemačka ostaje posvećena ideji da Crna Gora bude dio Evropske unije, te naglasio da je Zapadni Balkan i dalje region koji treba pažnju i pomoć evropskih partnera, pogotovo Njemačke.

Tokom sastanka, posebna pažnja je usmjerena na unapređenje svih aspekata saradnje preko grupa prijateljstva kao posebnog parlamentarnog mehanizma, ali i saradnje na nivou radnih tijela parlamenata Crne Gore i Njemačke koju treba iskoristiti za dodatan podstrek u uspostavljanju produktivnijih bilateralnih odnosa.

Poslanici Skupštine Crne Gore izrazili su zahvalnost za dosadašnje pružanje ekspertske podrške procesu evropskih integracija koju Njemačka pruža Crnoj Gori u brojnim oblastima, naročito u oblasti jačanja vladavine prava.

Članica Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović iskazala je zahvalnost Njemačkoj na ukazanoj pomoći Crnoj Gori kako na njenom putu integracije u EU, tako i na doprinosu članstvu u NATO, te naglasila važnost parlamentarne saradnje i komunikacije na multilateralnim sastancima kao što je COSAC. Ćatović je, između ostalog, istakla da nije dovoljno samo donositi i usvajati zakone, već je mnogo važnija njihova implementacija na pravi način, naglasivši neophodnost tješnje saradnje između Crne Gore i Njemačke kada su u pitanju poglavlja 23 i 24.

Posjeta predsjednika Odbora za poslove EU zajednički je ocijenjena kao važan podstrek i potvrda posvećenosti Njemačke evropskoj perspektivi Crne Gore, u veoma značajnom političkom momentu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik i član Grupe prijateljstva sa Parlamentom Njemačke Genci Nimanbegu i Miodrag Radunović, članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Nada Drobnjak i članovi Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović i Momčilo Martinović. Sastanku je takođe prisustvovao ambasador Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. Hans Ginter Matern.