utorak, 03 oktobar 2017 16:17

Održan sastanak poslanika sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru

Poslanici Skupštine Crne Gore Predrag Sekulić, Ervin Ibrahimović, kao i Raško Konjević,  i Momo Koprivica sastali su se danas na odvojenim sastancima sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu Ionut-Marian Stroeom i Andreom Rigoni.

Koizvjestioci su informisani o aktivnostima koje je Crna Gora realizovala  u pogledu ispunjavanja preporuka i obaveza definisanih u Rezoluciji 2030 (2015) „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“, koju je PSSE usvojila u januaru 2015. godine..

Posebna pažnja posvećena je aktuelnim političkim prilikama u zemlji, kao i pitanjima o nezavisnosti pravosuđa, izbornom procesu, borbi protiv korupcije i situaciji u medijima.

Program posjete koizvjestilaca obuhvata i susrete sa predstavnicima izvršne i sudske vlasti, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija, medija i nevladinih organizacija.

Ovo je druga posjeta koizvjestilaca Crnoj Gori, nakon odluke koju je PSSE donijela u januaru 2015. godine, da ukine monitoring i započne post-monitoring dijalog sa Crnom Gorom. U Rezoluciji 2030 (2015) koju je tom prilikom usvojila, PSSE je prepoznala napredak koji je Crna Gora ostvarila tokom prethodnog perioda, uputila je preporuke i ukazala na  reforme koje bi Crna Gora trebalo da sprovede kako bi faza post-monitoring dijaloga bila okončana.