Tuesday, 27 June 2017 15:19

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Senatu Italije

Kazini poručio da je opoziciji mjesto u Parlamentu

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić, na poziv predsjednika Odbora za spoljne poslove italijanskog Senata Pjera Ferdinanda Kazinija (Pier Ferdinando Casini), boravio je u službenoj posjeti Republici Italiji, od 26. do 27. juna.

Za Italiju i Crnu Goru, od velike je važnosti da zajedno rade na crnogorskom članstvu u Evropskoj uniji, ocijenjeno je tokom susreta Andrije Nikolića i Pjera Ferdinanda Kazinija u Rimu.

Prema riječima Kazinija, Italija želi više stabilnosti na Balkanu, jer smatra, da ukoliko Balkan nije stabilan i nije demokratski, onda Italija i Evropa mogu trpjeti negativne posljedice. Kazini je saopštio Nikoliću da je stabilna i jaka Crna Gora potrebna Evropi, te da je u tom smislu neophodno da se crnogorska opozicija vrati u Parlament. U apelu opoziciji, Kazini je podsjetio da imaju pravo da budu u nesaglasju sa Vladom i da prigovaraju regularnosti izbora, ali da to rade u Parlamentu, jer tako funkcioniše demokratija. U Italiji se vlade smjenjuju, ali Parlament ostaje, i zato je, tvrdi Kazini, prisustvo u Skupštini od fundamentalne važnosti.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić zahvalio je senatoru Kaziniju na snažnoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori na polju integracije crnogorskog društva u razvijenu evropsku zajednicu. Nikolić je istakao da je Crna Gora prozor Evrope prema Zapadnom Balkanu, i da su u tom smislu velika očekivanja naše države od predstojećeg samita balkanske šestorke u Trstu. Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike crnogorskog Parlamenta apostrofirao je da je Crna Gora kao članica NATO, nepovratno i snažno odmakla u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te da će potencijalna podrška Evropske unije novom transportnom, infrastrukturnom i energetskom povezivanju zemalja regiona učvrstiti evropsku opredjeljenost i kod ostalih društava Zapadnog Balkana.

Nikolić je uputio poziv Kaziniju da posjeti Crnu Goru, što je predsjednik Odbora za spoljne poslove italijanskog Senata prihvatio i najavio dolazak u Podgoricu u najkraćem roku.