Friday, 06 September 2019 11:25

Interparlamentarna konferencija za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

Politika proširenja mora biti izraz zajedničkog i iskrenog opredjeljenja Evropske Unije i Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na Interparalmentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku koja je održana u Helsinkiju od 4. do 6. septembra, u sklopu finskog predsjedavanja EU.

Na panelu posvećenom aktuelnim političkim dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana i procesu integracije u EU, Nikolić je kazao da Brisel treba da demonstrira odlučniji pristup u nastavku politike proširenja, uz jasniju politiku prema Zapadnom Balkanu. On je takođe naglasio da vjeruje da će oktobarsko zasijedanje Evropskog savjeta dati signal za otvaranje pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom, što bi, kako je rekao, obnovilo poljuljani optimizam zemalja kandidata.

U radu interparlamentarne konferencije, pored poslanika Nikolića, delegaciju Skupštine Crne Gore činili su i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Škrelja i Boris Mugoša i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike mr Ervin Ibrahimović.

Interparlamentarnu konferenciju otvorili su predsjedavajući odbora za vanjske poslove i odbranu Parlamenta Finske, Mika Niko i Ilka Kanerva, a učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili: predsjednik Republike Finske Sauli Ninisto, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, dok je putem video linka svoje obraćanje imala i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Na konferenciji se u prisustvu parlamentaraca iz zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo, u okviru odvojenih sesija i panela razgovaralo na teme: „Snažnija Evropa za evropsku bezbjednost“, „Obnavljanje transatlantskog jedinstva u globalnim odnosima“, „Razmjena viđenja o prioritetima EU u oblasti CFSP-CSDP“, i „Kuda ide EU odbrana: Snaga za mir ili vojna snaga?“.