Monday, 24 February 2020 15:34

Održan sastanak predsjednika Odbora za evropske integracije sa specijalnom izaslanicom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke

Razgovarano o izazovima u procesu pristupanju Crne Gore EU 

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović sastao se danas sa specijalnom izaslanicom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke gđom Janinom Hrebičkovom. Na sastanku je razgovarano o izazovima Crne Gore i država Zapadnog Balkana u procesu pristupanja Evropskoj uniji, reakcijama na novu metodologiju pregovora koja je predložena od strane EU, kao i o odnosima Crne Gore kada je susjedska politika u pitanju.

Istaknuta je volja za prisutnost Republike Češke u regionu, kao vid podrške i pomoći u nastavku procesa pregovora zemalja Zapadnog Balkana i EU i implementaciji nove metodologije. Naznačena je važnost iskazivanja podrške institucija i država članica EU državama regiona, ali i njihov interes za sprovođenje ključnih reformi i konačnu demokratizaciju država Zapadnog Balkana.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović pohvalio je rad i napore državne administracije na ispunjavanju zahtjevnih obaveza iz pregovaračkog procesa, koji su doprinijeli otvaranju velikog broja pregovaračkih poglavlja, ali je istakao da se Crna Gora suočava sa velikim izazovima u trenutnoj fazi kada su ključni politička spremnost na reforme i konkretni rezultati u sprovođenju zakonodavstva.

Na sastanku je posebno razgovarano o pitanjima koja se tiču poglavlja 23 i 24, kao glavnom uslovu i izazovu za napredak u daljem procesu pristupanja Crne Gore EU.