Monday, 21 October 2019 19:50

Potpredsjednik Gvozdenović i poslanik Rudović na sastanku sa ambasadorkom Australije

Izraženo interesovanje za intenziviranjem bilateralna saradnja izmedju Crne Gore i Austrije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović i član Odbora Neđeljko Rudović, sastali su se juče sa nerezidentnom ambasadorkom Australije u Crnoj Gori , Nj.E. Rut Stjuart (Ruth Caris Stewart).

Potpredsjednik Gvozdenović kazao je da Crna Gora i Australija imaju uspostavljene i ekonomske odnose, pa je u vezi sa tim, podsjetio  da u Crnoj Gori uspješno posluje nekoliko renomiranih australijskih privrednika i investitora, dodajući da postojeću saradnju treba intezivirati, ali i proširiti na druge oblasti. Dajući osvrt na sveukupnu državnu politiku, potpredsjednik  je istakao da je Crna Gora ulaskom u NATO ispunila jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, te da je ulazak i u Evropsku uniju cilj  na kojem Crna Gora predano i uspješno radi već duže vrijeme. 

Ambasadorka Australije Nj.E. Rut Stjuart, kazala je da Australija izuzetno cijeni i podržava evropski put Crne Gore, dodajući da je zemlji koju predstavlja veoma važno da je region Zapadnog Balkana stabilan, ekonomski napredan te da je neophodno u kontinuitetu raditi na jačanju demokratskih sistema u ovom dijelu Evrope. 

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović, ovom prilikom je upoznao ambasadorku i sa dosadašnjim učincima i političkim okolnostima u odnosu na rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U tom smislu, kazao je da je jedino kroz dijalog moguće doći do najkvalitetnijih rješenja, koja će unaprijediti ambijent u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi. Takođe, potpredsjednik je detaljno objasnio način na koji je funkcionisala Vlada u zadnjoj godini prethodnog izbornog ciklusa, te naveo da slična iskustva ne treba ponavljati. On je istakao da je rad Odbora jasan zbog jasno definisane Odluke o formiranju istog, u kojoj je primarna potreba da se prihvate sve preporuke OEBS/ODIHR-a.

Poslanik i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Neđeljko Rudović, kazao je da je dio opozicije koji učestvuje u radu Odbora otvoren za dijalog, i spreman za pronalaženje najboljih rješenja, navodeći da se zalažu za formiranje tehničke vlade, jer kako je kazao, vlast ne može imati ni minimum povjerenja da će zaista i sprovesti ono što nude kao eventualni dogovor. Na taj način, smatra poslanik Rudović, obezbijedilo bi se stvaranje svih neophodnih uslova u kojima će se održati naredni parlamentarni izbori.

Ambasadorka Stjuart je na kraju istakla da se nada da će vlast i opozicija postići dogovor na ovu veoma važnu temu, zaključujući da je potrebno da sve strane učestvuju u tom dijalogu.